БАЈАТОВИЋ: ГАС НЕЋЕ ФАЛИТИ ни домаћинствима, нити индустријским потрошачима

НОВИ САД: Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас да ће Србија имати довољно гаса током предстојеће зимске сезоне за домаћинства, али и за индустрију, пошто имамо ускладиштено укупно око 700 милиона кубика, плус скоро 400 милиона које ће код нас имати Гаспром.
s
Фото: Youtube printscreen/ Jutarnji Program TV Happy

Бајатовић је рекао за Танјуг и да, уколико дође до другог поскупљења гаса ове године, оно неће бити веће од 10 одсто без обзира на услове на тржишту.

"Укупно у Банатском двору ћемо имати 395 милиона кубика гаса за Србију, плус отприлике исто толико ће и Гаспром ускладистити, што представља приличну безбедност. У Мађарској ћемо ускладиштити непуних 300 милиона кубика, а ако успемо и нешто више", рекао је Бајатовић.

Истиче да то представља озбиљну енергетску безбедност за нашу земљу.

"Што се тиче повлачења гаса из Мађарске, имамо пуну флексибилност, тако смо договорили са мађарским партнерима. И ове сезоне ћемо из складишта у Мађарској моћи да повлачимо наш гас у данима када нам то треба, до шест милиона кубика дневно. С обзиром на то да из Банатског двора можемо да повлачимо пет милиона кубика, то значи да ми за пеглање пикова имамо око 11 милиона кубика, што је потпуно довољно", навео је Бајатовић. Подсећа да према дугорочном уговору са Русијом имамо загарантовано шест милиона кубика дневно.

"Можемо сматрати да ћемо сваког дана имати довољне количине гаса за све потрошаче. Процењујемо да ће ове године укупно бити потрошено 2,86 млрд кубика гаса, то јест од 1. октобра ове до 1. октобра следеће године", казао је Бајатовић.

Такође, навео је да су председник Вучић и Виктор Орбан јуче у Будимпешти договорили међусобну солидарност када је реч о енергетској безбедности и додао да то и јесу принципи ЕУ.

"Видимо да су европска складишта на нивоу попуњености око 90 одсто, што гарантује безбедност да се неће смрзнути, али остаје питање колико ће бити гаса за индустрију у Европи. То су планови који ће се разматрати на нивоу ЕУ. Што се тиче Србије, имаћемо пуно снабдевање и за све индустријске потрошаче. И у том смислу су јасни договори Вучића и Орбана, као и аранжман на основу договора Вуцичха и Путина, који иду у корист тога да Србија може себе сматрати чак и дугорочно, барем у наредне две - три године, у смислу гаса енергетски безбедном земљом", нагласио је он.

Поручио је да гаса неће фалити ни домаћинствима, нити индустријским потрошачима.

Када је реч о најављеном другом поскупљењу гаса ове године, каже да оно сигурно неће бити више од 10 одсто, шта год се дешавало на тржишту гаса.

Напомиње да је добро да у складишту постоје резерве у случају да буде неких ванредних дешавања у свету. И у том смислу смо безбедни, додао је Бајатовић.

Каже да је цена сада, на основу дугорочног уговора који имамо са Русијом око 300 долара за 1.000 метара кубних. Бајатовић је рекао да је код нас цена гаса и даље испод тржишне.

"Ми смо заштитили потрошаче и индустријске и индивидуалне, како би што мањи био удар на животни стандард грађана. Тиме смо заштитили и индустријске потрошаче и задржали радна места у фабрикама које троше гас", навео је Бајатовић за Танјуг.

Наводи да ће Србијагас у септембру обавестити јавност колико ће тачно износити друго поскупљење гаса ове године које ће, како је рекао, вероватно бити од 1. новембра. "Што значи да ће плаћање тог гаса бити суштински од 1. јануара или евентулано у децембру. Видећемо шта показује текућа ливкиднсот Србијагаса", рекао је Бајатовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести