Банкарски сефови неће бити склониште за прљаве паре

Организације и лица које се баве прањем новца имају све маштовитије начине да паре сакрију од надлежних.
sef
Фото: pixabay.com

Једно од згодних места за скривање  су и сефови које банке изнајмљују клијентима. Просторије у којима се они налазе обавијени су велом тајне. Та тајновитост биће мања када се усвоје измене Закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма, које су сада у скупштинској процедури. Осим у вези са сефовима, биће новина и код дознака које се шаљу из иностранства, што се такође показало као згодан канал за прање и финансирање. Ту се спрема и израда регистра.

Народна банка Србије ће водити регистар сефова код пословних банака те регистар корисника новчаних дознака. Те новине неће НБС-у омогућити да проверава садржај сефова у борби против прања новца. Водиће се регистар у којем ће бити подаци о клијентима који су закупили сеф, затим о лицима која имају овлашћење за приступ сефу те о трајању уговора о закупу. Све те податке пословне банке ће бити у обавези да доставе НБС-у. Подаци неће бити доступни јавности, односно ту ће се примењивати начело банкарске тајне те заштита података о личности. Регистар ће се водити у електронском облику. Приликом контрола или сумње на прање новца, надлежни органи су сада принуђени на то да се обраћају свакој институцији посебно. Новине ће олакшати приступ подацима.

Увођење два регистра о власницима сефова и корисницима новчаних дознака треба да спречи илегалне токове новца

Будући јединствани регистар корисника новчаних дознака те приступ подацима о грађанима који новац добијају тим каналима такође треба да допринесе спречавању прања новца. Податке о том промету достављаће банке и други који се баве трансфером новца. Ти подаци такође неће бити јавно доступни.

Оба регистра имају за циљ да се органима гоњења, како нашим, тако и међународним, олакша приступ подацима који би могли помоћи код откривања и даљег процесуирања тих дела.


Места има довољно

Сефови које банке изнајмљују су довољно пространи да у њих стане доста новца. Тако се код једне од пословних банака може изнајмити сеф величине 117 с 18 и 100 центиметара. Цена  закупа је 2.000 динара месечно. Упола мањи је и упола јефтинији. У оба се може запаковати доста новца. Банкари су те веће димензије често намењивали за чување вредних уметничких дела, попут слика, вајарских уметнина. Међутим, ето, сефови су добродошли и онима који се баве прањем новца и финансирањем тероризма.


Прављење оба регистра неће представљати већи трошак јер ће се користити постојећи подаци, а они који недостају, достављаће се електронским путем.

Да се сефови у банкама користе за штошта зна се већ одавно. Пре пет година једна банка је имала проблем јер је сеф закупио криминалац који је улазак у заштићену просторију где се они налазе користио за обијање и крађу. Све је откривено када је једна странка открила да је опљачкана.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести