Банке у Белгији уводе заједничке неутралне банкомате

БРИСЕЛ: Четири велике белгијске банке, Белфиус, БНП Париба Фортис, ИНГ и КБЦ, најавиле су да удружују снаге како би успоставиле мрежу неутралних банкомата са циљем да се прилагоде променама понашања клијената према употреби готовине.
bankomat
Фото: pixabay.com

Развој у области платног промета подстиче банке на преиспитивање властитих мрежа банкомата, делом и због озбиљних сталних улагања које изускује одржавање банкомата и примена безбедносних мера, пише портал Finextra.com.

Поменуте четири банке су у заједничком саопштењу навеле да је долазак бесконтактних и мобилних плаћања утицао на значајан пад употребе готовине и нагло смањење подизања готовине са банкомата.

Педлог о стварању заједничке мреже ће обухватити решавање проблема тренутне предимензиониране мреже АМТ-ова у градским центрима и њиховог недовољног броја на удаљеним локацијама.

Из ових банака поручују да би, према плановима, 95 одсто становника у Белгији требало да има приступ банкомату на удаљености не већој од пет километара.

Увођење нове мреже ће се реализовати постепено, при чему ће се први нови банкомати појавити средином 2021. године.

Ова иницијатива је на линији недавног преласка банака на заједничку мрежу АТМ-ова у Низоземској, која је и сама следила шведски модел једнообразног бренда за кеш уређаје.

Међутим, у Низоземској се развој те мреже суочио са проблемима, јер је недавни талас напада експлозивним направама на АТМ-ове инсталиране изван објеката приморао банке да преко ноћи затворе банкомате.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести