БДП СРБИЈЕ 69,1 МИЛИЈАРДИ ЕВРА Мали задовољан: 2,36 милиона људи било је запослено

Министар финансија Синиша Мали огласио се на свом Инстаграм профилу:
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

„За крај године, стиже још једна потврда наших добрих економских резултата. Привредни раст Србије у 2023. години је износио 2,5 одсто, према прелиминарном извештају Републичког завода за статистику, а што је у складу са нашим проценама и очекивањима. То истовремено значи да је у четвртом кварталу наш привредни раст убрзао на 3,9 одсто БДП-а. Раст је диверсификован и остварен у свим привредним секторима (грађевина, пољопривреда, индустрија и услужни сектор).

У апсолутном износу наш БДП ће у овој години износити 8.103 милијарди динара, односно око 69,1 милијарди евра, а сетите се само да је 2012. године БДП у апсолутном износу био 33,7 милијарди евра. У 2024. години очекујемо да ће наш БДП у апсолутном износу бити око 74,5 милијарди евра.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Siniša Mali, PhD, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

Такође, у трећем кварталу ове године стопа запослености је износила 50,7 одсто, а 2,36 милиона људи у Србији је било запослено, што је најбољи резултат у историји. Истовремено, стопа незапослености је на рекордно ниском нивоу од девет одсто, колико је износила у трећем кварталу ове године.
Дакле, након четири године глобалне кризе и огромних изазова са којима се цео свет суовачава, Србија наставља да остварује раст, одржава макроекономску стабилност и има рекордан број запослених, а што је потврда исправности наше економске политике.

Већ следеће недеље нас очекују нова повећања примања грађана и даље побољшање њиховог животног стандарда, с обзиром да ће од 1. јануара 2024. године плате у јавном сектору бити повећане за 10 одсто, пензије за 14,8 одсто и минимална зарада за 17,8 одсто. Притом, нисмо одустали ни од једне капиталне инвестиције, већ настављамо да градимо и радимо широм Србије, како би од наше земље створили још боље место за живот”, истакао је Мали.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести