МАЛИ НАЈАВИО ДАЉИ РАСТ СТАНДАРДА После ребаланса могуће ново повећање плата и пензија већ половином 2024.

БЕОГРАД: Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас Танјугу да би, поред најављеног повећања плата и пензија од 1. јануара, могло да дође до још једног повећања половином 2024. године, које би уследило након ребаланса буџета.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

"Потпуно смо сачували макроекономску стабилност. Уколико се настави даљи раст, на начин да имамо веће приходе и и даље да контролишемо расходе, и уколико ситуација у свету буде повољна, нема разлога да ми већ са новим ребалансом буџета након формирања нове владе не идемо и са повећањем пензија и повећањем плата", рекао је Мали.

Истакао је да ће тако додатно бити оснажен животни стандард грађана Србије.

"Нама је пројекција инфлације наредне године око 3,5 до четири одсто. Са повећањима која сам сада навео, растом од 10 одсто плата и 14,8 одсто пензија, као и 17,8 одсто раста минималне зараде - то је далеко изнад поменутог нивоа инфлације. Дакле, у реалном износу расте животни стандард. Ако буде могућности, а сваки тренутак користимо када имамо простора да повећамо или плате или пензије, то ћемо радити и половином наредне године", нагласио је Мали.

Министар је навео да ће повећање минималне зараде процентуално бити највеће у историји до сада од 17,8 одсто.

"Минимална зарада ће од 1. јануара бити већа од 400 евра, тачније 47.154 динара. Поређења ради, пре само 11, 12 година била је 15.700 динара. Просечна пензија нам иде на 390 евра с овим повећањем", рекао је Мали за Танјуг. Нагласио је да ће већ у децембру ове године просечна зарада у Србији бити око 830, 840 евра. Мали је рекао да је добро што нам економија расте и додао да ће раст БДП у 2023. износити 2,5 или 2,6 одсто.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести