Бела књига: Пословна клима у Србији боља него пре 10 година

БЕОГРАД: Савет страних инвеститора оценио је да је пословна клима у Србији данас далеко боља него пре 10 година, пише у предговору „Беле књиге“ за 2017. годину, коју потписује председница Јана Михајлова, регионална директорка компаније „Нестле Адријатик“, пише данашња „Политика“.
Investicije /pixabay
Фото: pixabay.com

У овогодишњем издању „Беле књиге“, у које је „Политика“ имала увид, констатује се да у протекле три године привреда бележи сталан напредак.
Фискална консолидација, смањење буџетског дефицита и већа запосленост у приватном сектору позитивни су сигнали за стране инвеститоре који сведоче да је достигнут одређен ниво макроекономске стабилности. Следећи корак је јачање српске привреде, а унапређење њене конкурентности, отпорности и привлачности за инвеститоре требало би да одржи и повећа стопе раста, наводи се у том документу.

Страни инвеститори поручују да поштују настојања нових власти да унапреде пословну климу и наставе реформе, али оцењују да овогодишњи учинак није надмашио остварено претходне године, због чега је главни задатак да се реформе брже спроводе.

Како су нагласили, брзина спровођења рефоми и њихова суштинска примена је оно што стално треба да се побољшава.

Страни инвеститори остају при ставу да би приватизација државних предузећа значајно повећала ефикасност и продуктивност привреде и створила пословно окружење у ком важе једнака правила за све, а уједно ће допринети и даљем јачању приватног сектора. Подсећа се и на то да пословна заједница годинама уназад позива да се смањи непотребна бирократија и спроведе реформа јавне управе.

Због тога Савет подржава све што нова влада предузима да побољша ефикасност државне управе и квалитет јавних услуга путем иновације и дигитализације и додаје да јеосновао нови радни одбор за електронско пословање како би допринео да се искористе нове пословне прилике и допринео успостављању законодавног оквира за убрзану дигитализацију, наводи београдски лист.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести