Швајцарске фирме: Пословна клима у Србији задовољавајућа

БЕОГРАД: Пословна клима у Србији је задовољавајућа, а услови пословања ће у 2017. години остати непромењени у односу на 2016. годину, сматра већина компанија које су учествовале у анкети Швајцарско-српске трговинске коморе.
sscc.rs
Фото: sscc.rs

Број компанија које имају позитивно виђење домаћег пословног окружења је остао на приближно истом нивоу у периоду од годину дана, односно на 63,6 одсто у 2017. у односу на 65,7 посто лани, према трећем по реду "Упитнику о пословној клими у Србији“ спроведеном у оквиру швајцарско-српске пословне заједнице у периоду између фебруара и априла.

Скоро петина анкетираних компанија, односно 21,2 одсто, очекује да ће пословна клима у Србији током 2017. бити боља него претходне године, док 75,8 одсто испитаних предузећа сматра да ће клима остати иста у односу на 2016, наводи се у саопштењу Швајцарско-српске трговинске коморе.

Председница Управног одбора Швајцарско-српске трговинске коморе и регионална директорка компаније "Nestle Adriatic" Јана Михајлова је изјавила да УО Коморе поздравља позитивне резултате који су исказани у овогодишњој анкети и да оптимистичко виђење локалних услова пословања може допринети привлачењу потенцијалних инвеститора из Швајцарске, као и промовисању Србије као атрактивне пословне дестинације.

Резултати овог истраживања показују да компаније-чланице ове Коморе очекују промене у извесним областима, као што су бирократија и администрација, порески систем, борба против корупције, као и у погледу обезбеђења правне сигурности и стабилности.

Испитаници су, такође, навели високе социјалне доприносе као значајан фактор који утиче на њихово пословање, док обавезно чланство у Привредној Комори Србије, као нову законску обавезу, перципирају као додатни парафискални намет.  

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести