Бележник код наслеђивања имовине пише Пореској управи

БЕОГРАД: Министарство правде Србије саопштило је данас да од 1. јануара јавни бележници, за све грађане чија је пореска обавеза промет, поклон или наслеђивања непокретности, електронски достављају исправу или одлуку, изјашњења и податке од значаја за утврђивање пореске обавезе Пореској управи и органима локалне пореске администрације.
beleznici
Фото: Youtube Printscreen

Грађани више не подносе пореске пријаве за утврђивање пореза на пренос апсолутних права, наслеђе и поклон, као и пореза на имовину, већ све чињенице релевантне за опорезивање могу изјавити код јавног бележника, наводи се у саопштењу.

Јавни бележник ће их уз исправу електронски доставити Пореској управи и локалној пореској администрацији, који по службеној дужности доносе решење које достављају грађанима на адресу пребивалишта.

Грађани сада за све послове у промету непокретности и наслеђивања непокретности више не посећују шалтере четири различите службе, већ их обављају у канцеларији јавног бележника.

На тај начин унапређује се квалитет услуге јавнобележничке професије и истовремено штеди време грађана.

Министарство подсећа да од 1. јула 2018. године јавни бележници подносе електронски исправу за упис у катастар за грађане, чиме су за готово 18 месеци примене службама за катастар непокретности доставили скоро 400.000 исправа.

Јавни бележници су слањем података о промету непокретности државној управи уштедели више од 28 милиона динара, док су грађанима уштедели више од 1,5 милиона дана за обилазак шалтера различитих институција.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести