Без договора ОПЕК-а и Русије о смањењу производње нафте

БЕЧ: Представници Организације земаља извозница нафте ОПЕК настојале су данас на састанку у Бечу да приволе Русију на додатно смањење производње, како би биле повећане цене нафте, које су од почетка године пале за петину због избијања епидемије корона вируса.
burici nafta pixaby
Фото: pixabay.com

Како преноси Ројтерс, извори из ОПЕК-а наводе да на састанку у Бечу није постигнут договор о додатном смањењу производње нафте, јер се Русија залагала да до краја другог квартала године производња остане на садашњем нивоу.

Саудијска Арабија предлаже да се у другом кварталу године производња нафте смањи додатно за милион до милион и по барела по дану, а да до краја године остане на снази садашње смањење од 2,1 милион барела по дану.

Руски министар енергије Александар Новак напустио је састанак после три сата разговора, а како наводе извори, отпутовао је у Москву на додатне консултације и вратиће се у Беч у петак на састанак ОПЕК+ (чланице ОПЕК-а и Русије).

Садашња цена референтне Брент нафте од око 51 долара по барелу није довољна за многе чланице ОПЕК-а да би ускладиле своје буџете, док је Русија саопштила да јој је та цена прихватљива.

Ројтерс наводи да је Москва забринута због пораста производње нафте у САД, које нису чланица ОПЕК-а и које су повећале производњу на њену штету.

Садашње смањење производње није довољно за суочавање с последицама на светску економију избијања епидемије корона вируса у Кини, највећем светском увознику нафте.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести