Борски електролизери спасили бакар вредан преко два милиона

БОР: Постројења за одбакривање отпадних раствора и за третман отпадних вода у саставу борске Електролизе бакра прошле године су из отпадних раствора и вода спасиле и у борску Топионицу вратиле 240 тона бакра, који по тренутним берзанским ценама вреди око 2,2 милиона долара, саопштио је Зиђин Копер Бор.
b
Фото: Youtube Printscreen

Како је рекао руководилац линије бакра у борској Електролизи Љубиша Стаменковић, постројење за одбакривање отпадних раствора је лане из ових раствора "извукло“ 170 тона бакра а постројење за прераду отпадних вода још 70 тона.

Пошто ова количина бакра вреди око 2,2 милиона долара, улагање у постројења се према његовим речима исплатило са економског али и са еколошког аспекта.

rtb bor
23.03.2021 • 10:09
Свака част електролизерима “Зиђина” што су из отпадних вода извукли бакра вредног више од два милиона долара, уместо да загади Борску реку. Један амозитет је и неправда што је Благоје Спасковски, уништитељ РТБ Бор, далеко од овог бакра и пара. Он то себи не може да опрости, а тек његови ментори? Која неправда према Соси од стране Кинеза.Жао ми га је!?
EUR/RSD 117.5814
Најновије вести