Брегу: Крајње време за смањење цена роминга међу ЕУ и Западног Балкана

БРДО КОД КРАЊА: Учесници самита Западног Балкана и Европске уније потврдили су данас Декларацију којом поздрављају план за смањивање цена роминга између ЕУ и Западног Балкана, саопштио је Савет за регионалну сарадњу.
roming  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Заједно са владама шест економија Западног Балкана и Европском комисијом, ми смо у Савету за регионалну сарадњу направили добар, усклађен и прагматичан план којим се утире пут за смањивање цена роминга који ће нас у периоду од пет година приближити домаћим ценама. Користи започињања овог процеса су очигледне. Сада је на свима нама овде присутним да проактивно, јавно и сложно позовемо и подстакнемо оператере да, у том смислу, одлучно раде заједно," рекла је Мајлинда Брегу на самиту Европске уније и Западног Балкана на коме су се данас на Брду код Крања окупили лидери ЕУ и региона.

Како је подсетила, уз континуирану подршку Савета за регионалну сарадњу регион је безусловно реализовао политику укидања роминга на Западном Балкану у потпуности засновану на политици ЕУ.

"Ако ћемо с временом преузети суштину онога што се зове постепено увођење европских политика онда је крајње време да се почне са смањивањем цена роминга између ЕУ и Западног Балкана", рекла је она.

Ниједна тржишна логика, а посебно у време када и сама Европска унија продужава свој успешан режим бесплатног роминга, не може објаснити малопродајну маржу оператера са Западног Балкана од преко 700 посто из 2020. године, саопштено је из Савета за регионалну сарадњу.

"Стабилан пут смањивања цена роминга је решење које је корисно за све, како оператере тако и крајње кориснике", рекла је Брегу.

Овај програм којим се смањују цене и отклањају препреке треба надахнути и подстаћи и друге заједничке програме ЕУ и Западног Балкана, закључила је генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу која се такође осврнула и на огроман значај усклађивања признавања академских и стручних квалификација ради олакшавања поступка узајамног признавања квалификација између Европске уније и Западног Балкана за младе са Западног Балкана.

Просечна малопродајна цена преноса података и коришћења интернета је за грађане Западног Балкана приликом роминга у ЕУ била 43 пута већа од цене унутар региона, док је цена одлазних позива била 5,6 а цена текстуалне поруке 6,5 пута већа, показује Извјештај о ромингу између Западног Балкана и Европске уније који је данас објавило Савет за регионалну сарадњу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести