Британска влада одустала од смањења пореза на доходак

ЛОНДОН: Британска влада је одустала плана за смањење пореза на доходак за обвезнике који највише зарађују, а чија је објава изазвала превирања на финансијским тржиштима, рекордан пад фунте и поделу у редовима владајуће Конзервативне странке премијерке Лиз Трас.
london autobus ulice pixabay
Фото: pixabay.com

Министар финансија Кваси Квартенг изјавио је данас да неће срезати највишу стопу пореза на доходак од 45 одсто који се плаћа на зараду изнад 150.000 фунти (167.000 долара) годишње, преноси агенција АП.

До преокрета је дошло након што је све већи број посланика из Конзервативне партије устао против владиног пореског плана објављеног пре 10 дана.

Премијерка Лиз Трас Трас и министар Картенг најавили су 23. септембра нови "план раста" којим је било предвиђено смањење пореза и регулативе, а који би се финансирао огромним задуживањем владе како би се привреда извукла из вишегиодишњег стагнанатног раста.

Ројтерс истиче да је тај план изазвао кризу поверења према влади, оборио вредност фунте и цене државних обвезница, потресавши светска тржишта до те мере да је Банка Енглеске морала да интервенише програмом од 65 милијарди фунти (73 милијарде долара) како би смирила тржиште позлаћених државних дужничких хартија, тзв. гилтова.

„Очигледно је да је укидање пореске стопе од 45 посто одвратило пажњу од наше главне мисије да се ухватимо у коштац са изазовима са којима се наша земља суочава. Као резултат тога, најављујем да не настављамо са укидањем пореске стопе од 45 посто. Схватили смо и саслушали смо примедбе'', навео је Квартенг у саопштењу.

Одлука о заокрету курса ће, према оцени британске агенције, вероватно ставити Трасову и Квартенга под огроман притисак, после мање од четири недеље након што су дошли на власт. Британија је у последњих шест политички турбулентних година променила четири премијера.

Лиз Трас, 47-годишња бивша британска министарка иностраних послова која је ступила на дужност 6. септембра након што је победила у трци за новог лидера Конзервативне партије, а не на изборима у земљи, признала је у недељу да је требало боље да „припреми терен” за економску политику.

Фунта се снажно опправила у односу на долар након Квартенгове објаве и тррговала се на нивоу од 1,125 долара јутрос до 6:17 часова по средњоевропском времену, што је раст од 0,8 посто на дневном нивоу.

Министар финансија Кваси Квартенг је рекао да неће поднети оставку након што је данас, како наводи Ројтерс, објавио понижавајући заокрет плана за смањење највише стопе пореза на доходак од 45 одсто, наводећи да је тај план постао „огромна препрека“.

Упитан да ли размишља да поднесе оставку, Квартенг је за Би-Би-Си (ББЦ) рекао: „Апсолутно не“.

Он је одбио да призна да је то била грешка.

„Оно шшто признајем јесте да је то била огромна дистракција у ономе што представља један снажан пакет“, рекао је он, додаје се у тексту.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести