Брнабић: Дигитализација је алат за снажан раст

БЕОГРАД: Нето извоз ИКТ услуга из Србије у прва три месеца ове године већи је за чак 31,6 одсто него у истом периоду 2018, што говори да ће извоз ове године далеко превазићи прошлогодишњих 1,13 милијарди евра, изјавила је у Београду председница Владе Србије Ана Брнабић.
brnabic
Фото: Tanjug (Bojan Stekić)

На скупу посвећеном иновацијама и дигиталним технологијама у области финансија, Брнабићева је рекла да је прошла, 2018. година, била прва година када је извоз ИКТ услуга из Србије премашио милијарду евра, и истакла да тај сектор сваке године бележи заиста невероватна раст.

Изнела је податак да је раст ИКТ сектора у 2017. био 21,6 одсто, у 2018. години 26,2 одсто, а у прва три месеца ове године још више, те навела да је извоз ИКТ услуга данас далеко највећа нето извозна грана Србије, већа од пољопривреде, аутомобилске и машинске индустије.

Не знам ниједан, нажалост, други сектор наше привреде који бележи годишње овакве стопе раста, рекла је премијерка.

Она је навела да је, по њеном дубоком уверењу, дигитализација свих сегмената привреде, државе и друштва најбољи алат за снажан привредни раст у овој, али и у наредним годинама.

Изразила је задовољство да су јавне финансије стабилне и да четврту годину заредом Србија има суфицит у буџету.

Данас смо једна од ретких земаља, европских али и светских, чији је јавни дуг испод 60 одсто. Ићи ћемо ка томе да уђемо испод те сигурне зоне од 45 одсто. То нам је циљ, рекла је премијерка.

Након тешких мера фискалне консолидације које су довеле до оваквих резулатата, Ана Брнабић каже да је Србије у могућости да се још више окрене даљим реформама које ће довести до снажнијег и одрживијег раста.

Иако и сада бележимо задовољавајуће резултате, раст од 4,3 одсто прошле године, пројектован раст од 3,5 одсто ове, оно што нам је потебно јесте много динамичнији раст, поручила је премијерка.

О потенцијалима које доноси четврта индустријска револуција обележена дигитализацијом премијерка наводи да говори већ две године.

Зато сам позната као премијер за дигитализацију, а не само премијер Србије за све остало, али искрено верујем да је то кључ нашег успеха и да је то оно где Србија може да искостристи све своје потенцијале, да надокнади пропуштене шансе и време, и да достигнемо оне напредније земље ЕУ и света, рекла је Ана Брнабић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести