Брнабић: Није сигурно да ћемо тражити нови аранжман са ММФ

ЊУЈОРК: Србија је фокусирана на закључивање програма Међународног монетарног фонда (ММФ) ове године и процениће његове последице по економски раст пре него што затражи нови аранжман, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић у интервјуу за америчку агенцију Блумберг.
ana brnabic, tanjug sava radovanovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Брнабић је истакла да ће наставити спровођење плана реформе јавне управе коју је отпочео председник Александар Вучић, а кога је она заменила на функцији премијера.

Упитана да ли би Србија могла да одустане од обнове трогодишњег аранжмана из предострожности, којим су званичници ММФ препоручили мере које укључују смањење расхода, продају или гашење непрофитабилних државних компанија и смањење броја запослених у јавној администрацији, она је одговорила да је „то могуће“.

Америчка агенција напомиње да је Брнабић, образована у САД и Британији, новајлија у политици и да је у источној Европи прва жена отворено хомосексуалног опредељења на челу владе.

У интервјуу који је Блумбергу дала у петак, првог дана на функцији премијера Србије, а који је та агенција данас објавила, Брнабић је рекла да жели да у наредне две године убрза економски рат на четири одсто, са три одсто колико износи у 2017. години.

Она се, наводи Блумберг, суочава са тешком борбом након што је привредни раст успорио на 1,2 одсто у првом кварталу у односу на исти период претходне године, а сада разматра да ли користи од новог аранжмана са ММФ имају превагу над строгим надзором тог повериоца са седиштем у Вашингтону.

Очито је добро имати некога да вам даје темпо, ритам реформи, са ким разговарате о приоритетима, и све то је велика предност. Међутим, понекад је ММФ оштрији него што је потребно, и у том смислу би нови споразум могао да омете раст, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, њена влада ће настојати са укине 11.300 радних места у локалним администрацијама до 2020. године, укључујући 2.500 ове године, пошто Србија реформише своју јавну управу и реорганизује државне финансије.

Премијерка је подсетила да је Вучић од 2013. већ укинуо 80.000 радних места у локалним управама и државним предузећима.

Блумберг наводи да су јавне финансије Србије у бољем стању након што је њен буџетски дефицит, пре три године један од највећих у Европи, у 2016. години смањен на мање од трећину.    

Како је навела, док мисија ММФ тренутно борави у посети Београду како би проценила напредак постигнут на пољу структурних реформи, Србија је „стопроцентно фокусирана на спровођење седме ревизије“ аранжмана и нада се се да ће закључити програм до краја године.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести