Брнабић: Пуно урађено у борби против сиве економије

БЕОГРАД: Премијерка Ана Барнабић рекла је да ће, ако се буду видели позитивни ефекти у борби против сиве економије, бити још већих мера пореског растерећења.
brnabic
Фото: Tanjug

Брнабићева је, на конференцији за новинаре после отварања скупа "Излаз из сиве економије", рекла да постоји много подстицајних мера које нису само финансијске, већ је много урађено на унапређењу пословног окружења.

"До сада у Србији није дошло до преласка из сиве у белу економију у већој мери тако што имате само пореско растерећење и да одмах сви реагују. Није излазак из сиве зоне био потпуно паралелан са пореским растерећењма. Ако видимо да то даје резултате, имаћемо веће мере пореског растерећења", казала је Брнабићева.

Указала је да је пуно урађено у борби против сиве екомомије, која мора систематски да се води, и да постоје резултати.

Подсетила је да је од 2012. сива економија смањена за шест процената, са 21,2 одсто, на 15,4 одсто БДП-а у прошлој години.

"Системски радимо од 2015.", навела је Брнабићева, поручујући онима који су критиковали да наградном игром није могуће борити се против сиве економије, да је то био само један од неколико стубова.

До јуна стартује нова платформа е-инспектор

Брнабић је изјавила да ће ове године стартовати јединствена информациона платформа е-инспектора, која ће до јуна умрежити прве четири инспекције.

Брнабић је истакла да ће та платформа још боље повезати и координисати рад инспекција у Србији.

Она је рекла да ће до средине 2019. бити умрежене све 42 инспекције, што ће увести потпуну транспаретност у рад инспекција.

"То ће дозволити и привредницима да контролишу рад инспекција и да видите када је инспектор био у ком предузећу и колико су често ишли у једно предузеће, а нису у неко друго, да ли су нешто нашли или не, па и ви можете да реагујете ако знате да постоје неке неправилности".

Брнабић је рекла да ће у наредних шест месеци бити усклађено више од 70 секторских прописа са Законом о инспекцијском надзору.

"У наредне три године улазимо у запошљавање нових инспектора и ојачавамо инспекције са набавком нове опреме за ИТ", нагласила је Бранбић.

На конференцији ће бити представљена анализа обима сиве економије у Србији, а затим ће бити отворен дијалог Владе и привреде о новом Националном програму за сузбијање сиве економије и предложеним мерама.

Важно да се разговара и да се отклањају препреке 

Премијерка Србије оценила је да разговори министара правде Србије и Хрватске о универзалној јурисдикцији могу да створе простор за решавања отворених питања.

Брабић је, након конференције "Излаз из сиве економије" казала да се ради о комплексном питању и да је председник Србије Александар Вучић о томе разговарао у Загребу.

"Сада идемо у детаљније разговоре. Министри правде ће се састати и разговарати како даље. Сигурна сам да ће на том путу бити препека, али поздрављам отварање дијалога на ту тему“, казала је она.

Брнабић је рекла да се тиме отвара простор да се решавају и сва друга отворена питања.

Да ли ће универзална јурисдикција бити укинута рекла је да не може рећи ништа све док не буде било дијалога министара правде.

„Важно је да разговарају и решавају једну по једну препреку“, закључила је Брнабић.

Dnevnik, agencije

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести