Брнабић: Робна размена са Холандијом расте, Србија има суфицит

ДАВОС: Премијерка Србије Ана Брнабић састала се данас у Давосу, где учествује на Светском економском форуму, с премијером Холандије Марком Рутеом, с којим је разговарала о економској сарадњи две земље, европском путу Србије, али и о иницијативи "мини Шенген".
brnabic, tanjug
Фото: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Брнабићева је новинарима у Давосу након разговора казала да је на састанку закључено да је економска размена две земље све боља и додала да је крајем прошле године суфицит био на страни Србије и у робама и у услугама.

"И после састанка које сам овде имала с неким холандским компанијама, ја очекујем да ће наша економска сарадња наставити да јача", рекла је премијерка.

Према њеним речима, тема разговора с Рутеом била је и европски пут Србије, али и осталих земаља у региону, додајући да је на састанку истакла да Влада Србије пружа пуну подршку регионалним партнерима, посебно Северној Македонији и Албанији, за почетак преговора о приступању ЕУ.

"Мислим да је то добро за цео регион и то је оно што је била јасна порука са нашег састанка. Разумем све проблеме које Холандија има у том смислу и њихове задршке, али је важно за регион да сви напредују", истакла је Ана Брнабић.

Додала је да је премијер Холандије био заинтересован и за иницијативу "мини Шенген" и да ју је оценио као "добру и занимљиву".

"Занимале су га перспективе да се и други регионални партнери прикључе, што би и ми, наравно, волели, зато што мислимо да је боље повезани, стабилнији и ближи регион једини одговор на економске изазове које имамо", подвукла је српска премијерка.

Наводи да је још једном упутила позив Рутеу да посети Србију, што је, навела је, он потврдио и истакао да се тражи најбољи датум да до тога дође до краја ове године.

Робна размена између Србије и Холандије за период од јануара до новембра прошле године износила је нешто више од 686 милиона евра, извоз је износио око 344 милиона евра, а увоз око 342 милиона евра.

Највећи допринос повећању српског извоза у 2019. представља извоз путничких бродова, трајекта, пловних конструкција и воћа.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести