Брнабић са шефом Мисије ММФ

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић и шеф Мисије ММФ Јан Кес Мартејн разговарали су о спровођењу и ефектима актуелног саветодавног програма који Србија има с том финансијском организацијом - реформама Пореске управе, реформама плата, наставку реформе јавних предузећа.
brnabic mmf
Фото: Tanjug

Такође су разговарали о доношењу фискалних правила која укључују формулу за индексацију пензија и наставак спровођења структурних реформи.

Премијерка Брнабић известила је шефа Мисије ММФ-а да пројекција раста БДП-а за ову годину остаје 3,5 одсто.

Највећи раст у првим месецима ове године има сектор грађевинарства, објаснила је премијерка и додала да он износи чак више од 13 одсто у односу на исти период прошле године.

Нагласила је да ће вредност новог инвестиционог циклуса за инфраструктурне пројекте у Србији бити већи од осам милијарди евра.

Шеф мисије ММФ Јан Кес Мартејн је похвалио одличне резултате по питању страних директних инвестиција, које су ове године у прва четири месеца износиле 1,2 милијарде евра, што је бољи резултат него прошле године.

Он је истакао да је потребно створити више фискалног простора за веће улагање домаћег привредног сектора, што би знатно повећало раст БДП-а и ојачало приватни сектор.

На састанку је закључено да је неопходно више радити на спречавању одлива стручног кадра из Србије, што је према речима шефа мисије ММФ-а заједнички проблем за све државе региона.

Премијерка Брнабић је истакла да је Агенција за циркуларне миграције, која ће бити основана, део стратегије повратка наших људи који живе и раде у иностранству.

Агенција би, према њеним речима требало да им пружи сву неопходну подршку по том питању.

Влада Србије интензивно ради на спречавању корупције на свим нивоима, објаснила је председница владе, додајући да је закон о борби против корупције прошао владу и да је тренутно у скупштинској процедури, наводи се у саопштењу.

Захваљујући ефикасној еУправи знатно је смањена могућност корупције и омогућена већа транспарентност државног апарата, рекла је премијерка.

Посебан акценат државе је на спречавању сиве економије, напоменула је Брнабић и осврнула се на нову апликацију еИнспектор која је почела са радом почетком ове године и која ће омогућити умрежавање свих инспекција и боље праћење рада инспектора.

Премијерка је најавила да од септембра ове године почиње примена јединственог образовног броја, који би требало да омогући праћење ученика током школовања, али и ефикасност и пословање образовних институција.

Такође, ученици, студенти и њихови родитељи ће захваљујући информацијама које ће бити на једном месту моћи да сазнају све о жељеној образовној институцији, могућностима запослења и колику плату могу очекивати за одређене образовне профиле, објаснила је премијерка.

Мартјен: Очекујемо наставак раста српске економије

Шеф Мисије ММФ Јан Кес Мартејн је изјавио данас у Скупштини Србије да српска економија расте и да ММФ пројектује да ће привредни раст наше земље средњорочно бити настављен, са четири одсто годишње.

Економија расте и очекујемо да ће тај раст бити настављен. Желимо да брзи раст, који смо видели прошле године (од 4,4 одсто) постане дугорочан, рекао је Мартјен на седница скупштинског Одбора за финансије.

Истакао је да је средњорочни раст од четири одсто, који ММФ прогнозира за Србију, "добра цифра", али да захтева да се реше изазови у раличитим областима.

Видимо да, мада економија ЕУ успорава, посебно у земаљама које су ваши главни трговински партнери као што је Немачка, да српска привреда бележи релативно добре резилтате, нагласио је Матјен.

Мисија ММФ-а борави у Београду до 21. маја, спроводећи активности у оквиру саветодавног програма „Инструмент за координацију политике“, познатијег као „чуваркућа“, а који је одобрен Србији средином 2018. године.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести