Брнабић: У последње четири године изграђено 160 км аутопутева

КОВИН: Председница Владе Ана Брнабић отворила је данас обилазницу око Баваништа код Ковина, где је истакла да је у последње четири године изграђено 160 километара аутопутева, уз доста локалних саобраћајница, а да ће до краја године бити завршено још око 30 километара аутопутева.
Brnabić u u Bavaništu Foto: Tanjug/video
Фото: Брнабић у Баваништу Фото: Танјуг/видео

“Важни су путеви, били они велики или мали, да доводимо инвеститоре, да бисте ви отварали своје фирме, да имамо више радних места, веће плате”, поручила је Брнабић на отварању нове саобраћајнице.Како је рекла, у последње четири године изграђено је више аутопутева, него у последњих 35 година.

“У последње четири године изграђено је 160 километара аутопутева, да не кажем колико је локалних саобраћајница урађено, које су важне за грађане сваке општине, а до краја године завршићемо још око 30 километара аутопутева”, истакла је Брнабић.

Обилазница је важна, пре свега, због безбедности житеља, односно измештања теретног саобраћаја ван самог Баваништа, јер су, кажу у општини Ковин, несреће са смртним исходом биле честе.Саобраћајница је дугачка 5,1 километар, а у њу је уложено 400 милиона динара.

Премијерка је истакла да, иако би неко можда могао да каже да је то мали пројекат, од око четири милиона евра, за Владу Србије нема малих и великих пројеката, већ само оних који су важни за грађане.

“Наставићемо овако да радимо, на сваком пројкету као да је највећи, јер је то важно за бољи квалитет живота свих грађана”, подвукла је премијерка и додала да су јој у општини пренели да се на овај пројекат чекало 12 година.

Фото: Брнабић у Баваништу Фото: Тањуг/видео

Поновила је да се воде разговори са 21 потенцијалним инвеститором, који би дошли у Војводину, што би отворило нових 6.000 радних места и истакла да ће се влада трудити да неке од њих доведе у индустријску зону у Ковину.

“Сваки пут када разговарам са председником Александром Вучићем о инвестицијама и инфраструктурним пројектима, он ми да једну поруку - мисли на Банат, подигни Банат на ноге. То је савет који ми је дао, посао који ји је преда мном и један од приоритета владе”, рекла је Брнабић.

Премијерка је данас разговарала и са представницима општине Ковин, који су јој изнели све пројекте које општина ради или планира да ради, у области здравства, културе, образовања, спорта и поручила да ће им влада пружити подршку.

Житељи Ковина, Баваништа и околних места задовољно су што је коначно урађена.

“Важна је обилазница, јер је био велики број несрећа када се иде из Ковина ка Баваништу и даље ка Панчеву, прометан је саобраћај, много камиона и ово је велика ствар”, рекла је Ивана Јованов из Ковина.

Жељко Новаковић рођен је у Баваништу, и каже да су камиони, од када пролазе туда, угрожавали саобраћај и живот.

“Тешки камиони су пролазили кроз село, поред кућа уз пут, кад прођу зидови подрхтавају, тресе се тло, ролетне, поклопци на шпорету...Драго ми је што се ово отворило, да се Баваниште ослободи тешких, теретних камиона”, рекао је Жељко Тањугу.

Председница општине Ковин Сања Петровић истакла је да нова обилазница “значи живот” за грађане, јер се теретни саобраћај одвијао кроз само насеље, у близини школа, Дома културе, цркве.

"Нажалост, било је пуно несрећа са смртним исходом у Баваништу и зато је било важно да се обилазница асфалтира и приведе намени. Жеља нам је да била да овај део магистралног пута који повезује Јужни Банат и Војводину са Смедеревским и Браничевским крајем постане још једна лепа слика Србије", рекла је Петровић.

Додала је да је општина урадила експропријацију земљишта, прибавила дозволе и сагласности, обезбедила пројектно-техничку документацију.

“Важно да је да људи остају да живе и раде у свом месту, а овакви путеви служе да брже и безбедније стигнемо до великих центара када је потребно али и да друге лакше доведемо код нас”, рекла је Петровић.

Брнабић: Изградња слободне зоне у Смедереву 2019. године

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је завршен нацрт Мастер плана за изградњу кинеско-српске слободне зоне у Смедереву, који би до краја године требало да буде усвојен у смедеревској скупштини, како би њена изградња почела 2019. године.

Брнабцих је истакла да би зона требало да буде завршена до 2022. године, али да ће већ прва фаза донети 2.300 нових радних места.

“Огромна је зона. Треба да је завршимо до 2022. године алли у првој фази те кинеско -српске слободне зоне - то је 2.300 радних места”, рекла је Брнабић у Ковину где је отворила обилазницу око Бваништа.

Управо ће радна места у тој новој зони бити важна и за житеље Ковина, подвукла је Брнабић.

Она је подсетила да је влада, након доласка ХБИС-а у Железару Смедерево, наставила разговоре са кинеским партнерима, а Министарство привреде потписало споразум о сарадњи за изградњу кинеско - српске слободне зоне у Смедереву.

“Настављамо да радимо сви заједно, да изградимо Србију, да је подигнемо на ноге и наставимо путем којим идемо”, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести