Брнабић: Велика Британија жели да учествује у НОВОЈ ЕНЕРГЕТСКОЈ ПОЛИТИЦИ СРБИЈЕ

ЛОНДОН: Премијерка Србије Ана Брнабић је изјавила да је имала изузетно добре састанке у Лондону са британским министром за енергетску безбедност и нулту емисију гасова Грантом Шапсом и британским шефом дипломатије Џејмсом Клеверлијем, наводећи да је са њима разговарала о свим областима будуће сарадње.
b
Фото: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković/ bg

Истакла је да је са Шапсом потписала Меморандум о разумевању у области енергетике, те да је Велика Британија исказала жељу да учествује у новој енергетској политици Србије.

Реч је о зеленој транзицији, више обновљивих извора енергије, али постепено и на одржив начин, тако да не угрозимо наш енергетски сектор, радна места, али и да сачувамо наше рударе и њихов квалитет живота, али да полако идемо ка једном смеру који је по животну средину много одрживији, чистији и зеленији, али и ка једној, за будућност Србије бољој, већој енергетској независности и самоодрживости, рекла је Брнабић новинарима у Лондону.

Истакла је да је Велика Британија заинтересована за све, од великих хидроелектрана, преко мањих обновљивих извора енергије и пројеката великих батерија, до енергетске ефикасности.

Говорећи о састанку са британским шефом дипломатије Клеверлијем, Брнабићева је рекла да са њим разговарала о новој ери билатералних односа Србије и Велике Британије.

Истакла је да се то управо постиже потписивањем споразума попут Меморандума о разумевању у области енергетике, али и инфраструктурним пројектима.

Моравски коридор радимо уз подршку УК Export Finance, извозне банке Велике Британије и спроводи га британско-америчко-турска фирма Бехтел Енка. То је први огроман пројекат који заједно спроводимо и они финансирају кроз кредит, нагласила је премијерка и додала да такви пројекти отварају врата за будућу сарадњу и за много боље билтералне односе.

Навела је да је са Клеверлијем разговарала и о ситуацији у региони и на Косову и Метохији.

О потреби да најхитније дође до деескалације и њиховој жељи да дође до деескалације и њиховим порукама, у том смслу, упућеним Приштини и Куртију, рекла је Брнабић.

Истакла је да је британског министра спољних послова обавестила о данашњој провокацији на северу КиМ.

Подвукла сам да су у животном интересу Србије и Срба, како у централној Србији, тако и у нашој АП КиМ, мир, дугорочна стабилност и предвидивост те стабилности, рекла је премијерка.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести