Брнабић: Влада ће наставити да подржава Ер Србију

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић поручила је на свечаном испраћају новог авиона Ер Србије ербас А330 са ликом Николе Тесле на први лет за Њујорк да ће Влада Србије наставити да подржава националну авиокомпанију, која је подржала Србију и грађане у најтежим тренуцима током 2020. године и довозила наше грађане из инсотранства, медицинску опрему и вакцине.
b
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Очекује се да авион са аеродрома "Никола Тесла" у Београду полети за Њујорк око 13.10 сати.

Свечаном испраћају присуствују и директор Ер Србије Данкан Нејсмит, министар грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Томислав Момировић и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, амбасадор САД Ентони Годфри.

Брнабић је поручила да се поноси националном авиокомпанијом Србије и захвалила српском авиопревознику због свега што је урадила у једној од најтежих година за човечанство од Другог светског рата.

Ер Србија је током 2020. вратила евакуационим и репатријационим летовима 10.310 грађана Србије, који су били заглављени на аеродормима широм света, када су стали путнички летови и престале да лете авиокомпаније. Ми смо тада могли да се ослонимо на нашу националну авиокомпанију, која је моглада путује по свету, довози и спасава наше грађане и туристе. Да нисмо имали нашу националну авиокомпанију не знам како би успели то да урадимо, рекла је Брнабић.

Премијерка је казала да је Ер Србија помогла и страним државаљанима да се врате својим земљама и тиме послала најлепшу слику Србије у свет.

Хвала што тако поносно носите име наше земље и промовишете га у иностранству и поносан сам што и даље јачате, поручила је Брнабић.

Како је рекла, лик Николе Тесле на новом авиону симболизује шта Србија данас јесте и шта ће бити у будућности - сву снагу иновација и памети, упорност, таленат и образовање.

Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

То је све што ми носимо у нашем генетском коду, додала је премијерка.

Нагласила је да је Србија данас једна од земаља "победница" и зато шмо је имала Ер Србију када је било најтеже.

Подсећа да Србија због тога није морала да чека друге авиокомпаније како би довезла медицинску опрему и вакцине које је набавила.

Ер Србија је пуно значила током 2020. и 2021. Поносимо се вама и бићемо ту да подржимо нашу Ер Србију, јер је она подржала све нас, докторе и грађне у најтезизм временима, нагласила је Брнабић.

На питање новинара за дугове Ер Србије и колико ће економски бити исплатив лет за Њујорк, Брнабић је рекла да је не занима то питање јер је Ер Србија спасила наше грађане током ковид кризе и да је поносна на сву подршку коју је влада обезбедила за српског авиопревозника.

Ако буде требало, бићу свим срцем за то да пружимо и сву осталу подршку која је потребна, поручила је Брнабић додајући да се подразумева поштовање принципа слободне конкуренције и ССП - а који имамо са ЕУ када је реч о ограничењима у вези са државном помоћи.

Али, све остало што је потребно за нациолнаоног авиопревозника, Влада Србије ће урадити, поручила је Брнабић.

Нови "ербас А330-200" са ликом и именом чувеног српског научника Николе Тесле је свој јединствени изглед добио у Шенону у Ирској.

За процес фарбања, током којег су употребљене 22 различите боје и око 250 литара фарбе, било је потребно осам дана непрекидног рада у три смене, са тимовима од око 10 људи по смени, саопштено је раније из "Ер Србије".

Произведен 2008. године, нови авион је годину дана млађи од претходног млазњака истог типа у флоти Ер Србије, а његов претходни оператер била је руска национална авио-компанија Аерофлот.

Авион ће у српском регистру ваздухоплова бити уписан као ЈУ-АРБ, а за разлику од првог "ербаса А330" YУ-АРА, који је користио "Џенерал електрикове ЦФ6" моторе, нови авион има "Ролс-Ројсове" погонске јединице.

Најновије појачање у флоти националног авио-превозника имаће конфигурацију са 21 седиштем у бизнис класи и 236 седишта у економској класи.

Први А330 ЈУ-АРА који је српски авио-превозник изнајмљивао, у власништву је Етихад ервејза.

Не могу да наредим штампаријама шта да штампају

Ана Брнабић каже да не може да нареди штампаријама шта да штампају и да се у тржишну утакмицу није мешала, нити ће се мешати.

На питање новинара Н1 да дневни лист Нова не може да нађе штампарију која би штампала те новине и да уредништво Нове С то тумачи као притисак на штампарије, Брнабић је рекла да је Србија слободна земља и да она не контролише стампарије.

Навела је да она као председница владе не зна шта би могла да учини по том питању, а наводе уредништва о притиску на штампарије оценила је као "још једну глупост епских размера".

"Не знам шста могу да урадим тим поводом, имате толико штампарија, разговарајте са њима, не знам ни у цему је проблем. То морате да видите са тим штампаријама", рекла је Брнабић.

Каже и да јој није позната ни понуда цене, нити тиража.

"Откуд ја знам, можда су понудили цену коју Нова С није хтела да прихвати, можда су понудили тираж који нису могли да испоруче. Телеком је понудио да бесплатно емитује Н1 па Јунајтед група није прихватила", рекла је Брнабић и навела да не зна ни шта су штампарије одговориле.

Каже да је Србија слободна економија и слободно тржиште, да није планска економија у којој премијер може било коме било шта да нареди и да је дискусија о томе беспредметна.

"Идите од штампарије до штампарије па питајте њих, откуд ја знам, ста желите да ја урадим", навела је Брнабић.

Каже да је видела штампање разних материјала и продукцију разних филомова у Србији и да хвала богу никад ником ништа није фалило због тога.

Она је поручила Новој С да се договори са штапаријама и да штампа шта год жели, колико год жели.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести