БУЏЕТ ПРЕДВИЂА ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА, ПЛАТА, МИНИМАЛЦА Мали: Раст животног стандарда и наредне године

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је буџет за наредну годину развојни, уравнотежен и има изузетно важну компоненту која се односи на подизање и даљи раст животног стандарда грађана Србије.
dinari_2_6
Фото: Dnevnik.rs

Повећање плата у јавном сектору износиће 10 одсто, повећање минималне зараде за 17,8 одсто и повећање пензија, по швајцарској формули, 14,8 одсто, истакао је Мали.

Према речима предлагача, буџет за 2024. годину је развојни, уравнотежен и социјално оријентисан.План је да се у наредној години за капиталне инвестиције издвоји око 600 милијарди динара.

Министар финансија Синиша Мали рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је буџет за наредну годину развојни, уравнотежен и има изузетно важну компоненту која се односи на подизање и даљи раст животног стандарда грађана Србије.

"У буџету за наредну годину имамо, као што смо и обећали, повећање плата у јавном сектору од 10 одсто, повећање минималне зараде за никада већи процентуални износ - 17,8 одсто и повећање пензија, по швајцарској формули 14,8 одсто, рекао је Мали.

Дакле, оно што смо обећали да ћемо да урадимо управо се рефлектује у буџету за наредну годину, напомиње министар финансија.

Што се плата тиче, Мали каже да су повећане плате запосленима у јавном сектору у јануару ове године - 12,5 одсто. "У септембру смо имали ванредно повећање запосленима у просвети, медицинским сестрама, техничарима и неговатељицама у установама социјалне заштите, обећање које смо дали испунили смо", истакао је он.

Од првог јануара, а то је управо у буџету, иде и додатно повећање од 10 одсто, то је кумулативно 30,6 одсто, додао је министар.

У условима када инфлација полако успорава, видите да на такав начин реалан доходак грађана држимо позитивним, напомиње Мали.

Крајем новембра исплата од 20.000 динара једнократне помоћи пензионерима

Овог месеца имали смо ванредну индексацију пензија од 5,5 одсто, већ наредне недеље, 2. новембра, те повећане пензије биће исплаћене пензионерима из самосталних делатности, 4. новембра војним и пољопривредним пензионерима, 10. новембра свим осталима, рекао је Мали, уз напомену да крајем новембра иде исплата од 20.000 динара једнократне помоћи свим пензионерима.

Према његовим речима, у буџету за наредну годину имамо 14,8 одсто повећање пензија по тој швајцарској формули плус, за две године повећање пензија је 56,1 одсто.

"На данашњи дан имамо милион пензионера који су се пријавили за пензионерску картицу. Ми дистрибуирамо ту картицу, у наредних десет дана очекујем да ће је пензионери имати, па ће ће сви пензионери који су се пријавили моћи да крену да користе све те бенефите", рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести