Чадеж: Добра прилика за Србију, треба је искористити

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да је отварање канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације ДФЦ у Београду добра прилика, да Србија треба да је искористи и направи добар посао.
Фонет/А. Левајковић/Марко Чадеж
Фото: Фонет/А. Левајковић/Марко Чадеж

Он каже да је извршни директор ДФЦ Адам Болер успео да доведе јуче на састанак у Београду још шест најважнијих финансијских агенција у које раде у оквиру финансијског система.

Чадеж је навео да је администрација Доналда Трампа има више везе са реалним сектором и са привредом од свих претходних, да се споразум из Вашингтона већ спроводи.

"Ова администрација је ставила економију у први план. Ричард Гренел је јуче више пута поновио ''држите нас за реч, гледајте шта радимо, оцените нас''. Са друге стране ми треба ово да искористимо да направимо добар посао од овога", рекао је Чадеж за ТВ Пинк.

Он је навео да га је звало доста привредника са Косова и Метохије и који су имали само речи хвале.

Напомиње да споразум у Вашингтону јесте оквир који обавезује политичаре да се реализују конкретни пројекти.

"Тешко је рећи нешто против овога. Ако вам неко каже имамо милијарду евра коју желимо да упумпамо у привредни систем Београду и Приштини, желимо да уложимо у инфраструктуру, бржу изградња наставка ауто- пута Београд- Ниш, пруга Ниш- Мердаре-Приштина-Тирана- Драч", навео је он.

Чадеж је рекао да ДФЦ у послу углавном окренут приватном сектору, те да је јуче било разговора о фабрици стакла која је неопходна Србији, о пројектима који се односе на прозводњу хране.

Како каже постоје људи који ће скептично гледати на долазак ДФЦ и да је изненађење је што су успели да организују отварање канцеларије ДФЦ убрзо након потписивања споразума у Вашингтону.

"Канцеларија ДФЦ у Београду је једина у Европи. Имају канцеларије у Азији, Африци, сада и у Европи", нагласио је Чадеж.

Канцеларију ДФЦ у Београду водиће Џон Јовановић, који има српско порекло. Чадеж је навео да је Јовановић повезан је са светским бизнисом, са људима из врха милтинационалних компанија.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести