Чадеж и Сорош: Економске интеграције за бржи развој региона

БЕОГРАД:  Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и заменик председника Фондације за отворено друштво Алекса Сорош истакли су данас велики значај формирања јединственог економског простора на Западном Балкану, повезивања компанија у региону ради повећања конкурентности, обима производње и запослености. 
Čadež i Soroš Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Чадеж и Сорош су, на састанку у ПКС, разговарали о нужности веће сарадње и повезивања влада у региону како би дошло до уклањања баријера и превазилажења изазова који оптерећују пословање, са циљем политичке и економске стабилности, повећања раста и стварања предуслова за запошљавање и развој, наводи се у саопштењу ПКС.

Председник ПКС је представио активности Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ), удружења комора региона које заступа њихове пословне интересе кроз иницијативе за унапређење пословне климе и боље повезивање компанија у региону и ван њега.Истакнуто је да КИФ ЗБ представља мост према владама региона, међународним финансијским институцијама, државама и пословној заједници, као и према институцијама Европске уније.

Чадеж је представио заједничку регионалну онлајн инвестициону платформу www.инвестинсее.цом, први производ заједничке коморе Западног Балкана, на којој су потенцијалним инвеститорима доступне све релевантне информације о привредама Западног Балкана, правној и пореској регулативи, и на којој је престављен регион као јединствена инвестициона дестинација.

Председник ПКС и Алекс Сорош указали су на значај повећања запослености младих у региону, кроз рад и са мањинским и рањивим групама, осврнувши се на могућности и потенцијал који постоји у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво.Модел дуалног образовања и његово увођење у школске системе у Србији и у региону представљају добар начин за обезбеђивање предуслова за смањење незапослености младих.

Заменик председника Фонације за отворено друштво изразио је задовољство данашњим сусретом и приликом која му се указала да стекне увид у активности ПКС у земљи, региону и шире.

Разговарали су и о процесу европских интеграција Србије и региона, економским реформама, могућностима и препрекама у финансирању малих и средњих предузећа и предузетништва, унапређењу образовања и изазовима које миграторни процеси имају на економију и друштво, наводи се у саопштењу ПКС.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести