Чадеж: Подршка Аустрије дуалном образовању и дигитализацији

БЕЧ:  Стратешко партнерство привредних комора Аустрије и Србије на јачању капацитета српског коморског система за подршку компанијама се наставља, а аустријска комора ће у наредном периоду посебно подржати активности на успостављању дуалног образовања и дигитализацији привреде Србије, али и целог региона.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

То је договорено данас у Бечу на првом састанку председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа са новим председником Привредне коморе Аустрије Харалдом Махрером.

"Пројектом две коморе, који финансира Аустријска развојна агенција, предвиђена је помоћ аустријских колега у креирању подзаконских и интерних коморских аката неопходних да би се и у Србији у потпуности успоставио систем дуалног образовања, као и на јачању капацитета ПКС за спровођење законских решења", изјавио је Чадеж.

Аустријска комора ће, напомиње, подржати и увођење десет нових дуалних образовних профила и успостављање Веб платформе са свим информацијама о дуалном образовању намењеним компанијама, школама, ученицима и њиховим родитељима.

Тако ће се већ од јесени, примера ради, тридесет ученика Саобраћајно-техничке школе у Земуну по дуалном моделу школовати за ново занимање - техничар логистике и шпедиције.

Праксу ће обављати и практичне вештине стицати у аустријским компанијама које послују у Србији као што су Cargo partner, Gebruder Weiss, Kuhne&Nagel, Quehenberger, Lagermax, Schenker и DM.

"Веб платофма са јединственом и комплетном базом података о дуалном образовању, чији ће администратор бити ПКС, уз информације битне за све учеснике и мониторинг целог процеса, омогућиће компанијама да електронски подносе захтеве за закључивање и раскид уговора, увођење нових и модернизацију постојећих образовних профила, као и пријаве за акредитацију и инструктора за обуку", објашњава Чадеж.

Аустријска искуства и знање биће нам, додаје Чадеж, драгоцена и велика подршка у дигитализацији дуалног и развоју неформалног образовања, имајући у виду да је ПКС, по узору на аустријски ВИФИ, основала своју Пословну академију чији ће један од развојних праваца бити и онлине обуке.

Након оснивања Центра за дигиталну трансформацију ПКС, уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу и Аустријске привредне коморе, недавно изабрани и обучени консултанти у септембру ће почети да раде са српским предузећима на креирању њихових дигиталних мапа односно стратегија дигиталне трансформације.

"План је да до краја ове године 40 наших малих и средњих предузећа добију свој ''дигитални путоказ", најављује Чадеж.

Увођење дуалног образовања ради прилагођавања образовног система потребама привреде и дигитална трансформација компанија, у чему је Србија пионир и лидер у региону, према речима Чадежа, један су од предуслова и за бржи раст свих економија Западног Балкана и део агенде Коморског инвестиционог форума за успостављање јединственог регионалног економског простора.

Привредна комора Аустрије, како је договорено у данашњем разговору председника аустријске и српске коморе, у наредном периоду интензивираће и подршку активностима и пројектима заједничке регионалне коморе Западног Балкана са седиштем у Трсту.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести