Чадеж и Мејер:Улажите у Србију, налазите партнере

ДИСЕЛДОРФ: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж данас је на Пословном форуму Србија - Сверена Рајна Вестфалија у Диселдорфу позвао привреднике не само да улажу у Србију већ у њој налазе и партнере и добављаче,
Predsenik Industrijske i trgovinske komore SRV Tomas Mejer Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

док је предсеник Индистријске и трговинске коморе СРВ Томас Мејер рекао да је Србија не само битна локација за инвестиције, већ и важно тржиште за добављаче.

Чадеж је у обраћању на Форуму, којем је присуствовао председник Србије Александар Вучић, рекао да Србија данас има дупло више немачких предузећа и ангажованих радника него пре четири године, да напредује стално на Светској дуинг бизнис листи, бележи све већи извоз...

То нису апстрактни процеси, већ је то процес који је започео тешким одлукама пре пет година и сада се убирају резултати, нагласио је он.Како је рекао, на Форуму учествују предузећа која ће говорити о својим искуствима, а биће и предузећа из Србије која су инвестирала у СРВ и имају добра партнерства и послове.

"Позваћемо вас да у Србији не само инвестирате већ и да уједно тражите себи партнере и добављаче", рекао је Чадеж.Навео је и да је ПКС организовала већ до сада низ сусрета наручиоца и добављача и где је остварена веома добра сарадња. 

Он је указао да је Србија једина земља у Југоисточној Европи која је донела закон о дуалном образовању и да је у пилот пројекту учествовало 200 предузећа, а да је сада та бројка око 420 предузећа.Треба питати Хенкел, Бош, Сименс...како послују у Србији, рекао је он и навео да они не долазе у Србији само због лепота земље, већ зато што у Србији зарађују новац.

Мејер је казао да је од српског председника Александра Вучића сазнао да је покрајина Северна Рајна на другом месту у Немачкој по трговинској размени са Србијом и да га то радује, али и да ће радити на томе да побољшају размену и дођу "на прво место".Промет са Србијом, каже председник привредне коморе те покрајине, у изузетном је расту у последњих пет година. 

Он је навео и да је од председника Вучића сазнао да од Немачке зависи 47.000 радних места у Србији, од чега је велики број управо из регије Северна Рајна-Вестфалија.Мејер је похвалио дуални систем образовања који је у Србији поново уведен. "Битно је да су српска предузећа почела да послују у складу са дуалним системом. Важно је да осим инжењера имамо и раднике са средњим стручним образовањем", поручио је председник коморе. 

Како је рекао, то је врло битно и за немачка предузећа која инвестирају у Србији.

"Ми имамо једну грешку коју чинимо, а то је да из најбоље намере шаљемо сви децу на универзитете. Али, многи заборављају да у привреди, и уопште занатима, има преко 160 професија и да људи који се образују у њима имају мањи ризик да постану незапослени, а често и зарађују више од оних који су факултетски образовани", објаснио је Мејер и поручио предузећима, а и свим људима у Србији, да "не праве исту грешку". 

Истакавши да је Србија не само битна локација за инвестиције, већ и важно тржиште за добављаче, Мејер је подсетио да је, баш из тог разлога, 2016. године одржана коференција добављача Западни Балкан, где је учествовало неколико стотина предузетника. 

Покрајински министар привреде Андреас Пинкварт рекао је да је велика част што је српска делегација дошла у посету немачкој покрајини Северна Рајна, али и да се радује што Србија и Немачка деле европске вредности и раде на бољој будућности.

Пинкварт је председнику Вучићу поручио да је поступио као предузетник, јер је дошао да тражи шансу и склопи контакте са компанијама које ће евентуално инвестирати у Србији. Управо из тог разлога, немачки министар каже да су поједини предузетници већ донели одлуку да послују у Србији, па поручио српском председнику да је то најбоље што може да "однесе у Србију". 

То ће, истакао је, допринети томе да друге државе и компаније виде да је Србија озбиљна земља за инвестирање, па да следе истим примером. Министар је рекао и да је председнику Привредне коморе Србије Марку Чадежу рекао да би било добро да успоставе сарадњу у области логистике. Похвалио је сарадњу коју Дортмуд и Нови Сад имају у области ИТ-а, јер је и то једна од најважнијих области у обе земље. 

У плану је, додаје, и сарадња у области размене радника који би размењивали искуства са немачким радницима, као и студентске размене. 

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести