Вучић: Одлична сарадња, Лашет: Меркел цени то што радите

ДИСЕЛДОРФ: Председник Србије Александар Вучић и његов домаћин председник владе немачке покрајине Северне Рајне Вестфалије Армин Лашет истакли су изузетну сарадњу и на политичком и економском плану са даљом перспективом развоја, а Лашет је подржао Србију на њеном европском путу уз оцену да канцеларка Немачке Англеа Меркел изузетно цени све реформе које се у у Србији спроводе.
1
Фото: Tanjug

У заједничком обраћању новинарима Вучић је захвалио на гостпримству и подвукао да су одржани одлични састанци а разговарало се о сарадњи Србије и Севрене Рајне Вестфалије. Изнео је податак да је трговинска размена око 620 милиона евра, али се и захвалио лашету који је рекао да је моцгухе да она иде и на више од 835 милиона евра, колика је размена Србије са Баварском.

Додао је да се разговарало и о политичким темама и европском путу Србије, за шта смо добили подршку од прерсдника владе Северне рајне Вестфалије, навео је прерсддник Србије.

Вучић је додао и да се разговарало и са представницима немачких компанија, а подсетио и да ће се данас одржати и бизнис форум, те да је било речи и о градовима побратимима Србије и те немачке покрајине, од Дортмунда до Новог Сада,а "имамо неке идеје везане за Диселдорф и Београд".

Навео је и да је домаћину захвалан што је имао стрпљења да саслуша све, и о полтичкој ситуацији у Србији до онога што ми у наредном периоду, кроз додатне реформе како би нашу економију учинили још привлачнијом, можемо да учинимо и да доведемо још више инвеститора. 


Вучић: Обавестићу када буде постојало нешто званично

Председник Србије Александар Вучић данас је, коментаришући наводе медија да је од западних сила добио план за решење питања Косова, изјавио да ће грађане Србије обавестити "када буде постојало нешто" што би у званичној форми добио, а да је на било који начин прихватљиво.


"Ми смо трговинском разменом са Немачком изузетно задовољни, са Северном Рајном Вестфалијом такође, али очекујемо још већи број људи, инвеститора" рекао је Вучић и напоменуо и размену студената, с обзиром да је та покрајина Немачке центра осам универзиотета са Сангајске листе, са развијеним ИТ сектором, као и услуга.

Хомбах: Србија плаћа цену разочарања

Председник Александар Вучић присуствује данас у Дизелдорфу Пословном форуму Србија - Северна Рајна Вестфалија, где у привредно-политичком дијалогу учествује са бившим специјалним Координатором Пакта стабилности Бодом Хомбах.

Хомбах је, у ауторском тексту поводом посете Вучића Диселдорфу, истакао да српски председник ужива поверење канцеларке Ангеле Меркел, али да Србија, међутим, плаћа цену разочарања, која су други проузроковали.

"Србија плаћа цену за разочарања, која су други проузроковали. Хрватска привреда није на европском нивоу, као што нису ни правна сигурност и борба против корупције у Румунији и Бугарској", написао је Хомбах за дневник "Рајнише пост" и истакао да је Вучић показао и гесте и дела који уливају поверење. 

Вучић је данас допутовао у Дизелдорф, а свечани дочек приредио му је председник владе немачке покрајине Северне Рајне Вестфалије Армин Лашет.

Вучић: Верујем у добре вести из Софије

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да од Самита у Софији очекује да ће бити "неких добрих вести".Вучић је то рекао новинарима у Диселдорфу, одговарајући на питање шта очекује од Самита у Софији, и навео да верује да ће бити неких добрих вести.На питање да ли може да се очекује бесплатан роминг за наше грађане, Вучић је рекао да се тиме није бавио, и да сматра да има много важнијих ствари.

Како је рекао, данас се говори о томе, а "ваљда када је лакше то увек тако иде" и "свађа је" да ли ће се свим пензионерима повећати пензије за седам или осам одсто, или ће само неки да добију толико повећање, а неки мало мање, "и то је тако када нам вода више није изнад носа". 

Навео је да је слично и када је реч о платама, да ли ће се повећати седам одсто или 10, па да повећање буде кумулативно 18 или 20 одсто.

"Али сваки наши разговори, и о регионалној стабилности, и о напретку на европском путу, али и све то што морамо да урадимо, унапредимо економију... у крајњој инстанци значи бољи живот за наше грађане. Верујем да ће бити неких добрих вести, али да је за нас то увек лако - није", закључио је Вучић.

Вучић: Инвеститори задовољни, биће још инвестиција

ДИСЕЛДОРФ:  Немачки инвеститори су били задовољни економским показатељима Србије, јер бројке не лажу, изјавио је данас у Диселдорфу председник Александар Вучић и додао да ће бити још немачких инвестиција у нашу земљу.

"Мислим да ће бити поново нових инвеститора. Били су заинтересовани за све наше економске показатеље, били су задовољни оним што су чули. Видели сте и да су и сами били спремни, сами су знали, јер бројке не лажу. Бројке су једно, друго је то што ми Срби никада нисмо задовољни, што је можда и наша добра особина", рекао је Вучић.

Истичући да је радио на даљем привлачењу немачких компанија у Србију, он је оценио да је веома важно разговарати са свима.

"Многи потцењују немачке државе и покрајине, а оне су много бројније по људима и економски напредније од већине европских земаља. Искористили смо незаинтересованост многих других који разговарају само са Берлином и наставили да преговарамо са свима", рекао је председник Вучић.


Вучић: Раст БДП ове године иземђу 3,8 и 4 одсто

Председник Србије Александар Вучицћ изјавио је данас да су наше процене да ће Србија ове године имати раст између 3,8 и четири одсто.

Вучић је то рекао на Пословном форуму Србија - Северна Рајна Вестфалија, где је у привредно-политичком дијалогу учествовао са бившим специјалним Координатором Пакта стабилности Бодом Хомбахом.

Како је рекао, трећу годину за редом Србија има суфицит, а имаће га и следеће године, а јавни дуг земље би могао да иде и испод 50 одсто пре краја ове године.

Навео је да је раст у првом кварталу ове године био 4,5 одсто и да рачунамо да ове и следеће године имамо, просечно, раст БДП изнад четри одсто.


Према његовим речима, немачка покрајина Северна Рајна - Вестфалија, у којој се налази Диселдорф, жели да престигне Баварску по обиму трговинске размене, али им до тог циља недостаје још 220 милиона евра.

"Биће нових инвестиција, они желе да престигну Баварску и мораће да се потруде за још 220 милиона евра трговинске размене, тако да, ми верујемо да ће та конкуренција у самој Немачкој да буде већа и надамо се да већ ове године, ако то смем на такав начин да кажем, имамо пет милијарди трговинску размену са Немачком", истакао је Вучић, подсетивчи да је трговинска размена Србије и Немачке више од два пута већа него пре пет година.

Он је нагласио да то говори о томе колико је Србија другачије виђена и колико је више поштована. "Србија напредује у европским и светском оквирима", нагласио је Вучић.Он је, такође, рекао да је сваког немачког инвеститора, и као председник и као премијер, увек примио, што је, како каже, јединствен случај у свету.

Верује, како каже, да ће све више инвеститора из Немачке долазити у Србију и да ће је још више поштовати, али да је на Србији да покаже своју лојалност као партнер Немачкој.

Истакао је и да се на сваки начин мора обезбедити независност правосуђа и самосталност тужилашства, јер ће се у том случају немачки инвеститори осећати потпуно сигурно са својим улагањима у Србију.

Вучић: Биће да територија занима Тачија 

ДИЗЕЛДОРФ:  Председник Србије Александар Вучић данас је, поводом изјаве косовског председника Хашима Тачија да Београд не интересују људи већ само територија, рекао да није нарочито битно шта ће да каже Тачи, већ да је важно како ће Београд да преговара с "менторима Приштине". 

"Како то кад сви у Србији говоре да мене одавно ништа не интересује, да сам предао Косово, изгледа да је (Тачи) демантовао неке од наших људи у Србији. То вам је чувена самопројекција, ако је он у праву, пошто њега не интересује територија, онда значи да немамо никакве проблеме у проговорима. Пошто њега интересују људи, сасвим сигурно га не интересују неки други људи, онда никаквог проблема у будућим преговорима нећемо имати. Биће да њега интересује само територија, а да га никада људи нису занимали", рекао је Вучић новинарима у Диселдорфу. 

Једино што они нама говоре, додао је Вучић, је "немојте да вас занима територија, то јест ваша српска територија, јер то са територијом је завршено, то припада нама Албанцима и ми нећемо више о томе да причамо, него хајде да причамо нешто мало о вашим људима. Ма немојте". Како је рекао, једино што их интересује је територија, али је и додао да није важан Хашим Тачи.

Уопште није по том питању нарочито битно шта ће да каже Тачи, рекао је Вучић и додао да што се тиче њихових полтичких процена и оцена, није за њих много заинтересован. "Суштина је у томе како ћемо ми да преговарамо с њиховим менторима, туторима, с онима који су доносили такозвану независност и бомбардовали Србију, то је наш посао да видимо, можемо ли нешто да изборимо, иако смо ужасно лоше радили од 1999. до 2011. године - ужасно ужасно лоше", истакао је Вучић.

Он, како је рекао, не криви само ову генерацију, јер ни пре није било добро, много смо грешака направили у много генерација за које плаћамо високу цену, "а да ли ћемо нешто успети да извучемо из амбиса - надам се да хоћемо и борићемо се да то урадимо".

На констатацију новинара да је и данас на Пословном форуму Србија - Северна Рајна Вестфалија учеснике занимало како ће се решити проблем КиМ, јер то утиче на пословање, Вучић је рекао да то не може да зна, али да ћемо се борити и дати све од себе да до решења дођемо.

Рекао сам да највећи део јавности у Србији жели да имамо замрзнут конфликт, јер им је јасно да је немогуће да наши интереси буду задовољени, али да је лично против тога, а да ли ће добити подршку грађана за то - то је друга ствар.

Подсетио је све "неверне Томе" који стално говоре да ће се "напречац донети одлука", да су исто тако говорили и да не сме да иде на београдске без парламентарних избора, "па смо их прегазили на тим изборима", да не сме да иде на председничке, па су добили другопалсираног са 40 одсто мање гласова...

Слушам те приче сваки дан, а покушаћемо да понудимо решење које ће да штити државне и националне интересе као мислимо, ако то буде могуће, ако не, имаћемо тешку будућност и надам се да ништа ново не може да се догоди и да никоме неће да падне на памет да проводи неку нову Олују или Бљесак.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести