Чадеж: Регион може да постане део јединственог тржишта ЕУ

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж изјавио је данас да регион Западног Балкана има потенцијал да постане део јединственог економског простора Европске уније, јер је највећи део реформи у том сектору спроведен и усклађен са европским правилима.
  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  Foto:Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

На УСАИД-овој онлајн конференцији "1.000 предузећа", Чадеж је истакао да би регион требало да "притисне" Брисел да постане део јединственог тржишта одмах, а не за неколико година када све земље региона постану чланице.

"Не можемо да се правимо да имамо регион у центру Европе, окружен земљама чланицама ЕУ и европским тржиштем, 80 одсто наше робе зависи од пласмана на европско тржиште, а да се правимо да је тај регион исто што и Египат", рекао је Чадеж.

Истиче да регион за Европу "није исто што и Египат" и да "не може да буде исто", јер је, наводи, регион више део економског простора него што су неке удаљене чланице ЕУ.

Чадеж је указао да регион прави заједничко тржиште, укида баријере, ствара простро без царина, те додаје да регион није проблем јер ради на повезивању, већ је проблем како да се регион приближи тржишту ЕУ.

"Пре него што постанемо пуноправна чланица потребно је да нам Брисел укаже шта је још потребно да овај регион уради како бисмо постали део у оним стварима које смо већ испунили", указује Чадеж.

То би, истиче, значило комплетно подизање привреде региона, већи извоз, привредни раст земаља, убрзање преосталих реформи и "изравњавања гета" између привреде Западне Европе и нашег региона.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести