Чадеж: Србија у свету препозната као пример успешне вакцинације

БРАТИСЛАВА: Србија је у региону, Европи и свету препозната као позитиван пример успешно организоване вакцинације, али неопходни су глобални оквир и међународна правила која ће омогућити квалитетну вакцинацију, сузбити пандемију и бити добра полазна основа за економски опоравак, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.
cadez
Фото: Танјуг (видео)

Говорећи на панелу "Глобалне перспективе у борби против Ковида 19", у оквиру форума "Глобсек" који је одржан у Братислави, Чадеж је поручио да нико неће бити сигуран од вируса док сви не буду сигурни.

Истакао је да се због тога мора што пре успоставити јединствен оквир како би на кризе и здравствене проблеме свет могао брзо да реагује.

"Наши грађани могу да бирају вакцину коју ће да приме зато што су наше политичко руководство и Влада Србије били храбри да сами крену да решавају проблеме са пандемијом. И не само то, ПКС је успешно организовала и вакцинацију привредника и грађана региона, што је наишло на велики одјек у светској јавности", рекао је Чадеж.

Између осталог, Чадеж је указао и на важност унапређења образовања, технолошког развоја и дигитализације у свим сегментима од привреде и финансија до здравства како би Европа била конкурентна са другим континентима.

"Уколико то не урадимо Азија која је брзорастућа економија за неколико година ће престићи Европу. И сви морамо добро да се замислимо да ли је Европа компанија у коју неко жели да инвестира. Србија није политички део Европске уније, али свакако јесте њен економски део. И из Србије се врло добро виде сви проблеми које треба превазићи да би Европа била у корак са осталима", додао је Чадеж.

Председник ПКС учествовао је на панелу заједно са бившим председником ЕБРД Сумом Чакрабартијем и бившим шведским премијером Карлом Билтом.

Сума Чакрабарти је истакао да су Србија и друге земље успеле да на националном нивоу добро организују вакцинацију, али да вакцинација није добро спроведена на глобалном нивоу.

"Цео свет мора да се вакцинише и то је једини начин да се пандемија стави под контролу и опорави светска економија", поручио некадашњи председник ЕБРД.

По мишљењу Карла Билта још се не назире крај Ковида-19, а највећи изазови биће како спречити неке нове пандемије и наћи адекватне одговоре на будуће кризе.

"За то је потребно да сарађују сви - привреда, владе, цивилни сектор, наука, медицина", рекао је Билт и оценио да тренутно производња вакцина није монополизована јер их производи велики број компанија у свету.

На "Глобсек" форуму у Братислави учествовали су и папа Фрања, бивши и актуелни председник Хрватске Колинда Грабар Китаровић и Зоран Милановић, председник Пољске Андреј Дуда...

На маргинама форума, Чадеж је потписао Меморандум о разумевању са Лукашом Паризеком, председником Савета словачких извозника са циљем јачања заједничких активности две асоцијације на унапређењу економске сарадње и повезивања пословних заједница и привредника Србије и Словачке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести