Чадеж: Стопе раста у средњем року 3,5-4 одсто

БЕОГРАД: У Србији се наставља позитиван тренд приведног раста и у средњем року ће износити између 3,5 и четири одсто, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.
Marko Čadež/Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Марко Чадеж

Он је на отварању седнице Управног одбора и Скупштине ПКС-а у Београду рекао да је међугодишњи привредни раст у првом кварталу ове године 2,5 одсто, уз очекивано убрзање привредне активности до краја године.

"Главни покретачи привредне активности у текућој години су интензивирање инвестиционе активности и раст личне потрошње. Број привредних субјеката се константно увећава уз пораст промета и реализације на домаћем и иностраном тржишту", рекао је Чадеж.

Како је навео, ризици су углавном екстерне природе и могу бити успоравање привредне активности у ЕУ, трговински протекционизам, раст цене енергената и раст каматних стопа, као и политичке тензије.

Према статистичком извештају Барометар, привредна активност у првом полугодишту оцењује се позитивно услед раста просечне искоришћености производних капацитета и веће очекиване продаје на домаћем тржишту. 

„Већи број анкетираних друштава планира нова запошљавања у наредна три месеца, уз планирање већег обима инвестиција у овој години у односу на прошлу, нагласио је Чадеж.

Он је навео да расте ниво страних директних инвестиција у Србији, али да мора да се обезбеди у већој мери квалифкована радна снага и да се спроведе дуално образовање, отворе тренинг центре и друго, а све како би млади и квалификовани радници остали у земљи.

"Привреда од 2015. године остварује позитиван нето резултат, који је према прелиминарним подацима прошле године достигао 500 милијарди динара", истакао је Чадеж.

Говорећи о међународним догађајима у којима је учествовала ПКС, казао је да је у 2017, 2018. и 2019. одржано 357 међународних догађаја, 69 пословних форума, као и да су учествовале 16.483 компаније. Одржано је и 12.300 "Б2Б" сусрета и 52 сајма.

Чадеж је рекао да је ове године већ одржано 10 сајмова на којима је остварено око 4.500 контаката и да ће их бити још осам до краја године.

Србија ће бити у септембру партнер у Кини на Сајму иновација...

Чадеж је објаснио да су ове године приоритетне законодавне активности даље смањење пореза и доприноса на зараде запослених, измена Закона о порезу на добит правних лица, иницијатива за измену Закона о раду.

Како је рекао, велики је проблем злоупотреба права на боловање.

"Приоритет у овој години је даље смањење пореза и доприноса на зараде запослених, што је јако тежак задатак. Ми желимо да имамо јасан план, како ћемо са око 63 одсто то спустити на 46 или 47 одсто. То не може преко ноћи", нагласио је Чадеж.

Челник ПКС наводи да су ове године покренуте 42 законодавне иницијативе из различитих сектора привреде, према надлежним ресорним министарствима и државним институцијама, као и да је реализовано њих 19. 

"Прошле године комора је покренула 190 иницијатива, од чега је 63 позитивно реализовано", додао је председник ПКС.

Он је рекао да ПКС активно ради на решавању проблема на граничним прелазима, како би се убрзале процедуре и поспешио промет робе.

Чадеж је представио и неке нове услуге ПКС, као што је ПКС Партнер, односно онлајн бизнис портал који садржи пословне информације о свим регистрованим привредним субјектима у Србији, затим Клауд Коучинг магазине којим привредници преносе своја искуства почетницима, затим консалтинг тим ПКС, па Клауд ИД систем и друге.

На седници је речено да је важно ангажовање ПКС и то што фокус ставља на услуге, на модеран и иновативан начин и према потребама привредама.

Помоћник министра привреде Драган Угрчић представио је активности владе на припреми Стратегије индустријске политике Србије за период од 2020. до 2030. године.

"Ми желимо да кроз индустријску политику која се дефинише кроз неких шест кључних стубова, као што су иновације, инвестиције, дигитализација, међународно окружење, оснаживање људи и циркуларна економија, да урадимо дијагнозу и видимо где смо с тим у Србији и да чујемо привреду у ових 13 радионица које смо имали, а у којима је било више од 300 различитих учесника", рекао је Угрчић.

Он је казао да је циљ да се на основу тога види која решења моги да се ураде и имплементирају.

"Идеја је да та решења имплементирамо и да радимо евеулацију да ли смо их урадили или не. Желимо да ова стратегија не буде само једна у низу већ да има позитиван ефекат. Зато нам је важно што смо у претходних месец дана могли да чујемо од вас како ви разумете ових шест области и који су проблеми и да нам дате предлоге како да их превазиђемо", навео је Угрчић.

ПКС је данас одржала седнице Управног одбора и Скупштине на којима је разматрана Стратегија нове индустријске политике Србије, актуелна привредна ситуација и економски показатељи, као и досадашње активности и планови ПКС-а.

У оквиру свечаног дела седнице проглашени су лауреати акције "Пријатељ породице" коју организује ПКС у сарадњи са кабинетом министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести