Чадеж: У ЕУ све више извозимо готове производе

БЕОГРАД: Српски привредници су ове године извезли робу вредну 10,73 милијарде евра, што је 8,5 одсто више него у овом периоду прошле године, а председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж указује да се повећава број извозника и да српске компаније освајају нова тржишта. 
cadez, tanjug
Фото: Tanjug (video)/Marko Čadež

У свет пласирамо све више финалних производа и робе вишег степена прераде, чему су умногоме допринеле и стране инвестиције, углавном усмерене на прерађивачку индустрију, изјавио је Чадеж за данашњу Политику.

Од почетка 2013. године, закључно са 2017. годином, највише страних директних инвестиција пласирано је у производњу и то управо у ауто, прехрамбену, хемијску и индустрију гуме и пластике, у секторе који имају или највеће учешће у извозу индустријских произода или бележе највећи раст извоза или имају највећи напредак у степену финализације производа, објашњава председник ПКС.

Примера ради, учешће индустријских производа у извозу на немачко трзиште, одакле нам је последњих година дошло највише инвестиција у прерађивачку индустрију, данас је 89 одсто, од чега су половина машине и транспортни уређаји, каже Чадеж.

У прилог овим тврдњама иду и подаци да је само у овој години, за осам месеци, на листи извозника било 170 компанија више и да је роба из Србије продавана на 12 тржишта више него у истом периоду прошле године.

Чадеж истиче да је за одрживи раст српске економије важно шсто вредност робе коју пласирамо на страна тржишта расте. 
Главна тржишта на која одлазе српски производи су земље Европске уније, потом у регион ЦЕФТА, а на трећем месту је Руска Федерација. 

Осим овим, највећим трговинским партнерима, Србија своју робу продаје на свим континентима, а укупна размена са светом порасла је у првих осам месеци ове године за 11 одсто и достигла 24,88 милијарди евра.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести