Чак 225.695 незапослених се „играло” са законом

По подацима Националне службе за запошљавање, током прошле године с евиденције незапослених скинуто је 594.656 лица, од којих је 225.695 уклоњено због непоштовања законских одредби.
Nezaposleni/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

По Закону о запошљавању, с евиденције Националне службе за запошљавање незапослени се скидају због запошљавања, непридржавања законских одредби, излаза из радне снаге, ођаве с евиденције и осталих разлога, међу којима су смрт и пресељење. По подацима НСЗ-а, највише незапослених током прошле године брисано је с евиденције током марта, априла, маја и јуна, док је пред крај године њихов број падао. Ти подаци о укупном месечном броју оних који су скинути с евиденције незапослених слажу се с подацима о месецима у којима је растао број запослених, а они који су добили радно, место брисани су са евиденције НСЗ-а.

Тако је, рецимо, током марта прошле године с евиденције брисано 58.770 незапослених, у априлу 55.613, мају 56.399 и јуну 56.399. Већ на крају прошле године, у децембру, број оних који су брисани је знатно смањен и износио је 34.874. Мањи број незапослених који се бришу с евиденције незапослених настављен је и у прва два месеца ове године. У јануару 2019. с евиденције брисано је 33.382 незапослених, а у фебруару 26.253.

71.512 старих између 55 и 59 година на Бироу

Од укупног броја лица које је НСЗ током прошле године избрисао с евиденције незапослених чак 225.695 није поштовало законске одредбе, односно или се није у предвиђеном року јављало свом саветнику, или је одбијало посао и понуђену обуку. По образложењеу из НСЗ-а, главни разлог за брисање с евиденције оних који не поштују законске одредбе је то што одбијају послове, додатно образовање и обуку које нуди служба, затим што се не јављају лично најмање једном у три месеца.

Но, то што је толико незапослених лане брисано с евиденције због тога што нису поштовали неку од законских одреби не значи да се они опет неће наћи у НСЗ-у. Наиме, сви брисани с Бироа имају право да се поново врате на евиденцију незапослених по истеку рока од шест месеци од дана престанка вођења евиденције о њима. Основна улога НСЗ-а је да пружи стручну помоћ незапосленима у тражењу посла и подразумева различите активности које ће довести до радног места, па зато и они који су једном брисани могу поново да се врате на Биро рада и покушају да поштују законске одредбе.

26.253 незапослених избрисано у фебруару ове године

По оцени председнице АСНС-а Ранке Савић, незапослени се бришу не само зато што су немарни и нису спремни да поштују законске одредбе с којима су упознати већ и због тога што огроман број људи одлази из земље.

– Мањи проценат диже руке од Бироа рада јер након толико година на евиденцији престају да се надају, пошто не виде никакав помак у проналажењу посла и престају да се јављају – оценила је Ранка Савић. – Не треба заборавити на бенефите које Биро пружа незапосленима, попут здравственог осигурања, и сасвим је сигурно да нико то не би желео да изгуби само због лењости.


С Бироа у пензију

С евиденције незапослених бришу се и незапослена лица која наврше 65 година живота – због испуњавања услова за одлазак у пензију. На крају фебруара из радне снаге је изашло, а то је такође један од разлога брисања с евиденције Бироа рада, 1.112 лица , од којих је 501 отишло у пензију. У том месецу с евиденције је брисано, а самим тим сматра се изашлим из контингента радне снаге за тржиште рада, и 38 лица које је осуђено на затворску казну.


Најмање од Бироа рада, управо због бенефита које као незапослени од државе добијају, руке дижу лица старија од 55 година. Тако је крајем фебруара на евиденцији незапослених у Србији било пријављено чак 71.512 лица старих између 55 и 59 година, док је оних од 60 до 65 година било 46.426. Законске одредбе поштују и они који примају новчану накнаду од НСЗ-а, а њих је око 37.751. Уколико не би поштовали неку од законских одредби, изгубили би право на новчану накнаду, а многима је управо она – без обзира на њену висину – једини месечни приход.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести