Цане нафте пале испод 90 долара за барел на волатилном трговању

ЛОНДОН: Цене нафте пале су данас на волатилном трговању изазваном страхом од повећања понуде у САД у условима успоравања привреде и ниже кинеске потражње за горивом.
nafta
Фото: pixabay.com

На трговању до 16:45 часова по нашем времену, европска нафта Брент је пала за 2,59 посто на 89,25 долара по барелу, а цена америчке WTI нафте се стропоштала за 3,41 проценат на 82,22 долара за барел, према подацима са портала oilprice.com, који прати цене на берзама у реалном времену.

Ројтерс је известио раније данас, позивајући се на поверљиве изворе, да је администрација америчког председника Џоа Бајдена разговарала с енергетским компанијама о свом плану да искористи стратешке резерве нафте како би оборила цене горива за потрошаче и подржала дугорочну тражњу за произвођаче.

Разговори, који обухватају нова пласирања нафте из стратешких залиха на тржиште и утврђивање терминског плана за откуп нафте, одражавају настојања Беле куће да обузда растуће цене на пумпама, а да при томе не нанесе штету домаћим произвоиђачима или прерађивачима "црног злата", напомније британска агенција.

Скок малопродајних цена бензина допринео је да инфлација у САД достигне највиши ниво у последњих неколико деценија, што представља ризик за Бајдена и његове колеге демократе уочи избора на половини мандата 8. новембра, на којима желе да сачувају контролу у Конгресу.

Бајден је прошле недеље рекао да су цене бензина превисоке и да ће ове недеље имати нешто више да каже о смањењу тих цена. Дејвид Турк, заменик министра за енергетику, такође је изјавио прошле недеље да администрација може по потреби да користи стратешке резерве нафте у наредним недељама и месецима како би стабилизовала ситуацију на trržištu.

Администрација у Вашингтону је разговарала са енергетским компанијама о откупу нафте до 2025. године како би се попуниле стратешке резерве, након што је Бајден у марту најавио највећу продају из државних залиха икада, од чак 180 милиона барела у периоди од маја до октобра.

Према речим Ројтерсових саговорника, влада САД се спрема да прода око 40 милиона барела нафте из стратешких резерви, што би ускоро могла и да објави. Министарсву енергетике остаље још око 14 милиона барела за продају од укупно најављених 180 милиона барела.

Поред тога, администрација има мандат, према закону који је Конгрес усвојио пре пар година, да прода још 26 милиона барела нафте из стратешких резерви у фискалној 2023, која је почела 1. октобра.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести