Чех Једличка спасава Ребрачину „Плаву ружу”

АПАТИН: Чувена „Плава ружа” у Апатину неће више бити затворена јер је недавно на јавној лицитацији ресторан, изграђен на рукавцу Дунава, купила компанија „Либерланд група” у поседу чешког политичара, публицисте и активисте Вита Једличке (1883).
plava ruza
Фото: Youtube Printscreen

Домаћој јавности Једличка је познатог као председник самопроглашене државе – Слободне републике Либерланд, која истиче претензију на бившу речну аду, познату као Горња сага, између Србије и Хрватске, која у правном смислу, на површини седам квадратних километара  не припада ниједној од две државе.

„Либерланд” има озбиљне планове да поврати стари сјај објекту, кажу у тој комапнији, и наводе да имају и заинтересоване инвеститоре, али да чекају да се потпише купопродајни уговор и уђе у посед ресторана па да онда представе планови у вези с објектом.

Очекује се да наредне седмице уђемо у посед објекта и потпишемо уговор о преузимању. Ресторан може да прими 300 гостију, а идеја је да се додатним улагањима опреми и врати стари сјај на туристичкој мапи регије –навели су у „Либерланду”, рекавши да је јавну лицитацију уприличила Сбербанка, а да ће по уласку у посед изнети у јавност колико су платили „Плаву ружу”.

Подсећамо да је за садашњи изглед ресторана заслужан наш познати кошаркаш Жељко Ребрача, који је некадашњи мотел на месту где је сада „Плава ружа” срушио и изградио велелепно здање – ресторан са четири звездице, на око 1.000 квадратних метара површине и уложио око 1,2 милион евра. 

Ресторан се налази на уређеној плажи која може да прими више хиљада купача. У време док је радио, истицао се по невероватној винској карти и разноврсној понуди домаћих и светских јела. Објекат чине ресторан, ресторан-тераса, бар-тераса с два нивоа и плажа.

И пре доласка Ребраче на рукавац Дунава, постојећи угоститељски објекат био је познат с обе стране Дунава. У њега су пођеднако долазили гости из Хрватске и Босне, као и домаћи, не само из Апатина већ и из шире околине. 


Апатин бележи раст броја гостију 

По подацима Републичког завода за статистику, број туриста у Апатину из године у годину расте, па је тако у 2018. остварено око 60.000 ноћења. што је 8.000 више него у 2017. У Туристичкој организацији Апатина интересовање туриста повезују с најсавременије уређеном марином на целом току Дунава у Апатину, и близином бање „Јунаковић”, која је модернизовала и проширила садржај и понуду. Од марине је „Плава ружа” удаљена свега километар па ће поновно отворање реномираног ресторана употпунити туристичку понуду, од чега ће користи имати у првом реду локална привреда, а онда и други.


Нови власник, кажу у компанији „Либерланд група”, ради бизнис-план у којем прави смернице да поврати интересовање гостију, али и да обогати туристичку понуда, имајући у виду да је Горње Подунавље – Специјални резерват природе, који пружа велике могућности за унапређење туристичке привреде.

Користићемо огроман туристички потенцијал Горњег Подунавља, и ослонити се на сарадњу с туристичким и привредним предузетницима јер верујемо да се тако туристичка понуда регије може подићи на виши ниво. Истовремено, користићемо и велики маркентишки потенцијал „Либерланда”, а квалитетним презентовањем привредних и туристичких потенцијала успели смо већ да заинтересујемо инвеститоре да уложе у окружење „Плаве руже”, казали су у компанији.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести