Цена гаса пала данас за петину на 1.230 долара у Европи

МОСКВА: Цена гаса у Европи пала је данас на почетку трговања за 21 посто на 1.230 долара за 1.000 кубних метара, показују подаци са лондонске ИЦЕ берзе.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

Цена гаса за испоруку у марту (фјучерс уговори) износила је јутрос на холандском ТТФ чворишту 1.228,7 долара за 1.000 кубика, или 106,09 евра по МWх по тренутном курсу евра према долару, јавља Тасс.

Након вести о покретању руске војне акције у Украјини у четвртак, цена гасних фјучерса је у Европи скочила за 61,5 процената достижући ниво од преко 1.650 долара први пут од 23. децембра прошле године.

Руска агенција такође наводи, позивајући се на податке украјинског оператера гасног преносног система, ГТС-а, да су захтеви за транзит руског гаса преко украјинске територије порасли данас за 19 одсто у односу на четвртак, на 100 милиона кубних метара дневно.

Захтеви за испорукама гаса гасоводом Северни ток остали су на непромењеном нивоу од око 170 милиона кубних метара дневно.

Директно пумпање гаса ка Немачкој преко гасовода Јамал-Европа, које је Гаспром обуставио 21. децембра, и даље не се не одвија. Руски гасни холдинг је прекид испорука преко тог гасовода образложио недостаком захтева европских потрошача.

Гаспром је раније саопштио да је његов извоз гаса у земље ван Заједнице Независних Држава (ЗНД) пао за 35,5 одсто од почетка године на 17,9 милијарди кубних метара.

Међутим, Гаспромов извоз гаса у фебруару је порастао за скоро 18 одсто на годишњем нивоу у односу на јануарски, показују подаци холдинга.

Гас тече из Русије - Аустрија има гаса до краја априла

БЕЧ: И након почетка војне акције Русије против Украјине, Москва и даље испоручује гас Аустрији, саопштила је министарка енергетике Аустрије Леоноре Гевеслер, наводећи да има довољно залиха до краја априла.

Гевеслер је, након разговора са експертима енергетског регулаторног тела "Е Контрол", објаснила да чак и ако не би било даљих испорука, постоје резерве које би покриле потрошњу у просечној зими до краја априла, а у веома хладној зими до краја марта.

Она је пренела да је Русија најавила да ће наставити испоруку гаса преко Украјине, али наводи да се тренутно не може стопостотно тврдити да ли су те тврдње поуздане.

Гевеслер је рекла да, ако постане "тесно" са снабдевањем гасом, постоје механизми предвиђени законом о управљању енергентима, који без интервенције државе осигуравају снавдевање домаћинстава.

"Снабдевање домаћинстава има приоритет и према данашњим подацима оно је осигурано и то И после зиме", додала је она.

Гевеслер је казала да се стање редовно прати, а уједно се са партнерима на нивоу ЕУ и у међународној заједници води дискусија о омогућавању дугорочног снабдевања гасом.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести