Цене бензина и дизела у паду, а падаће још

Последњих неколико дана на домаћем нафтном тржишту цене горива иду наниже па је сада за литар сада потребно имеђу три и пет динара мање него пре десетак дана, односно око десет динара него пре два месеца. Тако је сада литар безоловног бензина око 142,5 динара, што је око 7,5 динара мање него крајем јануара, док је литар евродизела сада јефтинији око 14 динара па за литар треба нешто више од 150 динара, уместо око 164.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Слично као и на тржишту Србије, дешава се и на тржиштима у региону, а разлог за појефтињење горива је пад цене сирове нафте на светским берзама који траје већ неко време. Тако је барел нафте типа „брент”, који је почетком године био изнад 60 долара, сада више него упола јефтинији. По речима генералног секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића, цена нафте је у сталном паду практично више од месеца, а протеклих неколико дана веома је осцилирала и ишла и навише и наниже.

Ценовни рат између Москве, Ријада и Вашингтона прети настанку епохе када ће вредност нафте бити 20 долара барел, навело је јапанско издање „Нихон кејдзај”.

„Три стуба – САД, Русија и Саудијска Арабија – покренула су дискусију о томе ко ће кога да толерише, ставивши коцку на хегемонију на тржиште нафте, због чега и друге земље које производе нафту трпе. Свуда су знаци банкрота. Нема изгледа за повећањем цена”, наводи издање.

Подсетимо, чланице споразума ОПЕК плус нису успеле 6. марта да се договоре о продужетку споразума о смањењу производње нафте. Москва је предлагала да постојећи услови остану на снази, док је Ријад тражио да се производња нафте додатно смањи. Због тога ће од 1. априла бити укинута ограничења производње у земљама-чланицама бившег савеза.

Шта ће се даље дешавати с ценом сирове нафте заиста је тешко предвидети, али је извесно да ће се њен садшњи пад одразити на цену горива на свим локалним тржиштима, па и на српском.

Цене горива су већ неко време у сталном паду, што је, уз низлазну кривуљу цене нафте, и потпуно разумљиво па би се, будући да проценат појефтињења горива на српском тржишту није ни близу процента пада цене нафте на светским берзама, са сигурношћу могло рећи да се може очекивати даље снижење његове цене. Наиме, промене цене горива и цене нафте, без обзира на то у којем с правцу крећу, нису истовремене – мора протећи неколико недеља да се промена цене нафте рефлектује на цену горива.

Ипак, треба рећи и да цене горива, иако у знатној мери зависе од цене нафте, зависе и од много других фактора, који често нису економски.    

    Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести