Цене гаса у Европи катапултиране на преко 1.700 долара

МОСКВА: Цене гаса у Европи скочиле су за око 10 процената надмашивши 1.700 долара за 1.000 кубних метара, први пут од почетка октобра, јавља агенција Тасс.
g
Фото: Tanjug (shutterstock.com/ TOUAT Hamid, ilustracija)

Према подацима ИЦЕ берзе у Лондону, цена јануарских фјучерса гаса на холандском ТТФ чворишту узлетела је на 1.705 долара за 1.000 кубних метара, или на 145,9 евра по MWh.

Истовремено, Раша тудеј преноси да је попуњеност капацитета складишта природног гаса у Немачкој пала испод 60 одсто први пут после неколико година, позивајући се на изјаву Себастијана Блешкеа, извршног директор немачког удружења оператера подземних складишта гаса, ИНЕС.

Блешке је, како се наводи, рекао за лист Ханделсблат да је попуњеност капацитета тренутно око 59 одсто, што је “историјски низак ниво“ у односу на претходне године.

Пошто права зима тек долази, са релативно малим резервама свакако треба поступати обазриво, навео је Блешке, упозоривши да „ако би се гас из складишта повлачио исто као сада, стопа попуњености у фебруару постати веома ниска”.

Према Ханделсблату, немачко национално чвориште за трговину гасом расписало је посебан тендер за куповину природног гаса како би се спречила искључења струје у фебруару.

Према речима Блешкеа, с обзиром на тренутну ситуацију на тржишту, куповина гаса ће бити „дефинитивно изазов“.

Немачка има највећи капацитет за складиштење природног гаса у ЕУ.

Европска комисија је у среду предложила успостављање механизма на добровољној бази, по којем би земље ЕУ могле заједнички да обављају куповине природног гаса за пуњење подземних складишта.

Европске цене енергената наставиле су вртоглави раст након што је Немачка саопштила да не очекује да ће у првој половини идуће године сертификовати руски гасовод Северни ток 2, који би могао да обезбеди додатне испоруке природног гаса континенту.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести