Четврт века српског Давоса на Копаонику

БЕОГРАД: Већ две и по деценије постојања Копаоник бизнис форума, популарног „српског Давоса“, хиљаде економиста, политичара, дипломата, бизнисмена и медијских екипа почетком сваког марта састају се на Копанику, са идејом да одговоре на највеће изазове српске економије у годинама пред нама. 
kopaonik biznis forum
Фото: Logo

Да је неко пре 25 година рекао да ће овогодишњи јубиларни скуп на једном месту окупити више од 1.500 учешника и да ће топ теме бити „Дигитална Србија“, „Оснаживање женског предузетништва“ и „Изградња градова будућности у Србији“ - звучало би као трејлер за научнофантастични филм.

Међутим, управо ове и друге теме у фокусу су овогодишњег 25. Копаоник бизнис форума, који се одржава од 4. до 7. марта у хотелу „Гранд“ на Копаонику.

Од 450 учесника Форума колико је било 2011. године, овогодишњи броји три пута више, а некадашње теме Форума попут „како спечити продужени рецесиони сценарио у нашој привреди“, или „како избећи банкрот“ замењене су темама „креативна индустрија и изградња дигиталног окружења“ и „изазови заједничког тржишта региона“.

Централна тачка свих панела ове године биће „Шта после фискалне консолидације: Како фискалну стабилност мерама економске политике претворити у одржив раст и развој?“.

Такође, уместо уплатница, којима су пре четврт века гости доказивали да су уплатили котизацију, учесници ће ове године први пут бити у прилици да котизацију за Форум плате платним картицама онлајн директно на веб сајту Савеза економиста Србије, а корисници Мастеркард платних картица остварују пет одсто попуста за сваку котизацију уплаћену онлајн.

Теме које свих претходних година муче, пре свих грађане, и даље су актуелне и биће предмет разговора стручњака: прегломазна администрација, реструкурирање пропалих предузећа, повећање конкурентности и могућности унапређења регионалних економских односа на Западном Балкану.

Питање шта српска економија треба да уради како би фискалну стабилност претворила у одрживи раст и шта „Након развојних мера штедње“, можда ће бити јасније након четири дана Форума након којег се очекује општи закључак и препоруке учесника бизнис форума на Копаонику.

Иначе, Копаоник бизнис форум, у партнерству са Мастеркард, традиционално организују Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије, а под покровитељством председника Владе Републике Србије. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести