Свечано отворен 24. Бизнис форум на Копаонику

На Копаонику је вечерас, коктелом добродошлице, свечано отворен 24. Копаоник бизнис форум, који ће окупити око 1.000 стручњака који ће разговарати о стању српске

економије и програму реформи за Србију.
У име организатра, Савеза економиста Србије, добродошлицу је пожелео председник Александар Влаховић, који је рекао да је Копаоник бизнис форум, одавно већ постао традиција.

Он је истакао да ће ове године бити више од 1.000 учесника, представника пословне, политичке заједнице, академске елите, међународних финансијских организација, дипломатског кора, не само из Србије већ и из региона, као и преко 120 акредитованих новинара.
"Желим да вас обавестим да смо ове године добили награду 'Најбоље из Србије' када су у питању конференцијске активности. Копаоник бизнис форум је истински постао, у правом смислу те речи, догађај који афирмише Србију", рекао је Влаховић.

Он је изразио наду да ће учесници са Копаоника отићи са чвршћим уверењем да Савез економиста Србије, Удружење корпоративних директора може, жели и зна да пружи свој допринос економским политикама влади и Народној банци Србије.
Председник МК групе и домаћин вечерашњег коктела Миодраг Костић поручио је учесницима да искористе боравак на планини и да осим што раде, уживају у чарима Копаоника.

"Открићу вам малу тајну, Влаховић ме је замолио да наручим у прва два дана форума лоше време. Нажалост, наручили смо лоше време, али да знате трећи дан биће леп, тако да ћете моћи да уживате у чарима Копаоника”, нашалио се Костић.
Иначе, тема овогодишњег  "Српског Давоса" је Програм реформи за Србију: Шта се може научити из прошлости и која су решења за будућност.
Скуп, који у марту традиционално организују Савез економиста Србије (СЕС) и Удружење корпоративних директора Србије, први пут ће угостити шефа мисије Међународног монетарног фонда за Србију (ММФ) Џејмса Руфа, у оквиру званичног програма, а присуствоваће и директорка Светске банке за западни Балкан Елен Голдстин.

Током три дана трајања форума, од од 7. до 9. марта, Форум ће бити и место сусрета амбасадора Русије, Немачке, Швајцарске, Канаде, Сједињених Америчких Држава и Холандије.
Планирано је и да другог дана форуму присуствује и премијер Србије Александар Вучић.
Циљ овогодишњег Копаоник бизнис форума, осим истицања позитивнихн резултата фискалне консолидације, јесте и да охрабри владу да много одлучније у наредном периоду имплементира мере структурних реформи, рекао је Влаховић.

На тродневном скупу у хотелу Гранд на Копаонику биће одржано 20 панела, три пленарне сесије, четири специјална догађаја и две панел презентације.
  Програмски одбор Форума предвидео је расправу у оквиру три области - Интелигентне инвестиције као нова агилност владе после фискалне консолидације, затим Програм реализације реформи: Развој инфраструктуре, реструктуирање јавног сектора и паметан раст, и Одрживи и инклузивни развој: Перспектива индустријских политика.
  На форуму ће први пут бити презентован Извештај ЕБРД-а о транзицији за 2016. и 2017.

 

Сертић: Потребан широк консензус за будући привредни развој земље

Вршилац дужности директора Развојне агенције Србије Жељко Сертић је изјавио вечерас да од 24. Копаоник бизнис форума постизање широког консензуса за будући привредни развој земље.

"Ово је највећи бизнис скуп, учествује велики број озбиљних људи који знају шта је економија, али и шта представља политика", рекао је Сертић Тањугу на коктелу добродошлице МК групе на Копаонику, којим се свечано отвара "српски Давос".
Сертић је истакао да је циљ тог скупа да се стави у фокус економски  живот у Србији.

"Очекујем да стручна јавност потврди све резултате који су урађени у претходне три године и да сагледамо кроз фокус привредника, пре свега домаћих, да дају свој осврт  како је било раније, шта је урађено и које су важне степенице за наредни период. Очекујем да ћемо имати широки консензус око перцепције будућности", истакао је Сертић.
Он каже да смо дошли у фазу када сви заједно морамо да имамо јасан став шта је потребно да би се довршиле реформе и шта је наредни корак како бисмо се у будућности пиркључили барем оним земљама које сада нешто испред нас.

"То су земље из источне Европе које су ушле прве у транзицију још  пре 15 године и које свој развој дефинишу на озбиљним темељима. Ми смо на почетку тог процеса и ту нам треба озбиљна сагласност око будућих корака", додао је челник РАС-а.

(Тањуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести