ЦИП: На аутопуту БГ-СА биће 63 моста, 13 надвожњака, 22 тунела

БЕОГРАД: Две деонице будућег ауто-пута који ће повезивати Београд, Бањалуку и Сарајево према пројекту Саобраћајног института ЦИП имаће 63 моста, 13 надвожњака и 22 тунела.
autoput
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Саобраћајни институт ЦИП израдио је целокупну пројектну документацију за две деонице ауто-пута Београд-Сарајево и то Кузмин-Сремска Рача са мостом преко Саве дужине 18 километара и Пожега-Котроман дужине 61 километар.

Укупно на обе деонице планира се укупно 63 моста збирне дужине 14,5 километара.

С главним извођачем радова, турском компанијом Ташјапи, 8. октобра је договорено да ће ова компанија директно уговорити са ЦИП-ом комплетну пројектну документацију и за делове ауто-пута кроз Босну и Херцеговину.

Повезивањем две релације Кузмин-Сремска Рача, надаље Бјељина-Брчко-Тузла-Жепче-Сарајево и Пожега-Ужице-Котроман-Рогатица-Пале до Сарајева, чине један прстен који повезује регион Србију - Републику Српску с Босном и Херцеговином, рекао је за еКапију директор ЦИП-а Милутин Игњатовић.

На деоници Пожега-Котроман биће изграђено и 22 тунела чија је укупна дужина 12,7 километара а сваки ће има по две цеви - једну за сваки смер вожње, као и 13 надвожњака у збиру дугачких више од 1,5 километара, а пројектована брзина за ову деоницу је 100 километара на сат.

Од Кузмина до Сремске Раче биће и тридесетак малих мостова преко мелирационих канала чија ће укупна дужина бити 500 метара, а дозвољена брзина возила је, према пројекту, до 130 километара на час.

За ту деоницу пројектована је и изградња заједничког савременог граничког прелаза на српској страни са комплетном инфраструктуром.

Градња ауто-пута званично је почела крајем августа на деоници Сремска Рача-Кузмин, а рок за изградњу је две и по године.

Укупна вредност изградње обе деонице на територији Србије је око 1,05 милијарди евра.

Од те цифре је око 220 милиона евра предвиђена вредност изградње деонице Сремска Рача - Кузмин, а око 830 милиона евра иде за деоницу Пожега-Котроман.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести