Обележавање почетка изградње аутопута Београд - Сарајево

СРЕМСКА РАЧА: Код моста преко Саве у Сремској Рачи данас се свечано обележава почетак изградње аутопута Београд - Сарајево, у присуству председника Србије Александра Вучицћа, председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и чланова Председништва БиХ Жељка Комшића, Милорада Додика и Шефика Џаферовића.
v
Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Церемонији, на којој ће председници Србије и Турске и чланови Председништва БиХ положити камен темељац за изградњу аутопута, присуствује и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Великом броју присутних грађана који су дошли да поздраве изградњу овог пута, током свечане церемоније обратиће се председници Вучић и Ердоган, чланови Председништва БиХ, а биће приказана и три филма.

У филмовима су представљени пројекти ТИКА-а (Турске развојне агенције) у Србији, затим турских фабрика које послују у нашој земљи, као и путеви који су изграђени уз подршку турских компанија.

Аутопут Београд-Сарајево први је аутопут који ће директно повезати Србију и БиХ, а од великог је значаја и за повезивање у региону.

Градиће се у две деонице и то Кузмин - Сремска Рача (граница са БиХ) - Бијељина и Пожега - Ужице - Котроман, а вредност радова на страни Србије износи 1,05 милијарди евра, од чега је око 220 милиона евра вредност изградње деонице Сремска Рача - Кузмин, а око 830 милиона евра деоница Пожега-Котроман.

Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Комерцијални уговор за пројектовање и изградњу деонице Рача - Кузмин потписан је пре нешто више од 10 месеци, односно крајем прошле године.

Комерцијалним уговором предвиђено је да Ташјапи изради комплетну планску и техничку документацију и то планове детаљне регулације, студију оправданости са идејним пројектом, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење, као и извођење радова на изградњи.

Припремни радови на изградњи моста на Сави код Сремске Раче почели су крајем августа, а данас почињу главни радови, који су пре свега везани на радове на мосту, који износе 100 милиона евра.

Укупна дужина моста преко Саве код Сремске Раче биће 1.310 метара, а мост се састоји од прилазних бетонских конструкција на левој и десној обали Саве, дужине 530 и 450 метара и челичне конструкције над реком дужине 330 метара.

Фото: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Радови ће на деоници Сремска Рача - Кузмин, према очекивањима трајати две и по године, а на деоници Пожега - Котроман, за шта се тренутно ради пројектно - техничка документација, почетак радова се очекује 2021. године.

Деоница Сремска Рача – Кузмин је дужине од око 18 километара, а траса Пожега-Ужице-Котроман дугачка је око 60 километара.

Српски председник је данас на заједничкој прес конференцији са турским председником и представницима Председништва БИХ рекао да ће се кад пут буде завршен за три сата лагане вожње путовати од Сарајева до Београда.

Да ће ауто-пут Београд-Сарајево повезати РС, Србију и БиХ и омогућити бољу комуникацију, сложила су се и тројица чланова Председништва БиХ, Милорад Додик, Шефик Џаферовиц и Жељко Комшић, док је Вучић посебну захвалност изразио турском предсдеднику Ердогану због, како је рекао, несумњиве стабилизујуће улоге на Балкану.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести