Ђедовић: Одлагање грејне сезоне донело уштеду од 50 милиона евра

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је данас да је грејна сезона у Србији успешно почела, као и да је одлагањем почетка грејне сезоне остварена уштеда већа од 50 милиона евра.
dubravka djedovic negre, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Потребно је да се уходамо, примећени су неки рутински кварови, али ништа што раније није био случај ", рекла је Ђедовићева.

Поручила је да ће сви грађани који још нису прикључени на систем добити грејање током дана.

Она је рекла за Пинк да је Србија спремна за зиму, да су закључно са 10. октобром завршене све припреме, као и да се на набавци енергената вредно радило у претходном периоду.

"Ситуација је глобално неизвесна и не зависи само од нас и оно што смо могли да урадимо јесте да припремимо довољне резерве енергената. У Мађарској имамо око 380 милиона кубика гаса и то је нешто на чему је техничка влада вредно радила, у складишту Банатски двор имамо око 280 милиона кубика гаса. Ако дође до непредвиђених ситуација имамо довољно енергената да то пребродимо", рекла је Ђедовићева.

Говорећи о одлагању грејне сезоне, она је казала да је важно рационално и одговорно понашање државе, привреде и грађана и подсетила да су издате смернице за уштеду.

"Померањем грејне сезоне је остварена уштеда већа од 50 милиона евра. То је огроман новац", навела је Ђедовићева.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести