Ђедовић: Припремамо план приоритетних инвестиција у енергетици

БЕОГРАД: У току је припрема плана приоритетних инвестиција у енергетици, која ће се ускоро наћи пред Владом Србије, а кроз тај план биће дефинисани приоритетни пројекти, неопходна улагања и рокови за реализацију, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић на састанку са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), саопштило је ресорно министарство.
dubravka djedovic negre, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ђедовић је, са делегацијом коју је предводио шеф Мисије Донал Мекгетиген, разговарала о превазилажењу последица енергетске кризе и спровођењу реформи у енергетском сектору и истакла да је енергетска криза утицала на Србију да боље сагледа слабости и недостатке енергетског сектора и да се суочи са потребом бржег деловања.

 "То се највише односи на активности у којима је у прошлости било највише одлагања, а то су инвестиције у енергетску инфраструктуру и реформе енергетског сектора, које за нас остају приоритет без обзира на борбу коју водимо све време да обезбедимо сигурност снабдевања", рекла је она.

Навела је да ће процес реформи енергетских предузећа, који подразумева промене у начину управљања, повећање ефикасности и боље управљање ризицима, већи надзор и контролу допринети да Србија из кризе изађе са енергетским сектором који је снажан, профитабилан и отпорнији на промене у глобалном окружењу.

Нагласила је да после периода стабилизације следи процес трансформације и реформи.

 Ђедовић је оценила да је поскупљење струје и гаса било неминовно као последица енергетске кризе и због одрживости функционисања енергетског сектора.

„ И у наредном периоду ће за нас бити најважније да заштитимо најугроженије грађане, због чега смо и донели нову Уредбу о енергетски угроженом купцу. За умањење рачуна социјално угрожених домаћинстава за електричну и топлотну енергију и гас у буџету обезбеђено је око четири милијарде динара, што је довољно да око три пута више грађана оствари право на олакшице", навела је она.

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда Донал Мекгетиген је оценио да је Мисија ММФ-а била успешна, да је већина разговора које су водили блиско повезана са енергетским сектором, који је у фокусу за правовремену реализацију преузетих обавеза.

Мисија ММФ-а борави у Београду у оквиру прве ревизије актуелног стендбај аранжмана са том финансијском институцијом који је одобрен 22. децембра прошле године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести