Џенерал моторс продужава обуставу производње до 15. марта

ДЕТРОИТ: Џенерал моторс (ГМ) ће продужити обуставу производње у три северноамеричке фабрике најмање до средине марта због глобалне несташице чипова, док ће у преостала два погона прозиводња возила бити само делимична, саопштено је из те компаније.
g
Фото: pixabay.com

Фабрике у којима је производња обустављена налазе се у: Ферфаксу у Канзасу, у канадском гради Ингерсом у Онтарију и у Сан Луис Петосíју у Максику, а производе моделе Шевролет Малибу седан и Бјуик Енкор, Кадилак XТ4, ГМЦ Терејн, Шеви Еквинокс и Трекс кросовер, преноси Си-Ен-Би-Си.

Ројтерс извештав да су акције ГМ-а на ову вест пале за 1,0 посто.

Несташича чипова погодила је произвођаче аутомобила широм света, укључујући Тојоту, Фолксваген, Стелантис - заједничку компанију Фијата и ПСА, као и Форд, Рено, Субару, Нисан, Хонду и Мазду.

Азијски произвођачи полупроводника дају све од себе како би повећали производњу, али кажу да ће мањак понуде потрајати још много месеци. Немачки произвођач чипова Инфинеон, према Ројтерсу, сматра да ће се несташица у наредном периоду чак погоршати.

Процењује се да ће овај проблем утицати на пад глобалне производње у првом кварталу за више од 670.000 возила и да ће потрајати до трећег квартала, објавио је ИХС Маркит, а АутоФорекаст Солушенс предвиђа да би укупна изгубљена производња у овој години могла да достигне милион возила.

Хонда и Нисан су саопштили да ће у текућој финансијској години продати укупно 250.000 аутомобила мање.

Форд је прошле недеље објавио да је несташица чипова погодила производњу његових високо профитабилних пикапа Ф-150, додајући да би могао да изгуби 10 до 20 посто планиране производње возила у првом кварталу што би могло да резултира падом зараде од милијарду до 2,5 милијарди долара.

Стелантис је известио да ће имати "празан ход" од три недеље, до краја фебруара, у канадском погону минибусева у Виндзору, у Онтарију.

Тајван, дом највећег светског произвођача чипова, компаније ТСМЦ, у фокусу је глобалних напора за решавање проблема несташице ове важне компоненте за нормализацију производње у аутомобилском сектору.

Амерички званичници су разговарали о овом питању са тајванским колегама прошле недеље, а кинески функционери су саопштили да су одржали састанак аутомобилским компанијама и произвођачима чипова које су замолили да помогну у ублажавању несташице.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести