Девизне резерве НБС 11,26 милијарди евра у децембру

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије биле су на крају децембра 2018, према прелиминарним подацима, за 364,7 милиона мање него у новембру и износиле су 11,26 милијарди евра.
nbs amblem
Фото: NBS

Овај износ девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 168 одсто и више од пет месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, саопштено је из НБС.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) "тежиле" су на крају децембра 8,85 милијарди евра, што представља њихов највиши ниво на крају једне године од 2000. године од када се на овај начин прате подаци.

Нето девизне резерве су смањене за 867 милиона евра.

Нижи ниво бруто и нето резерви је пре свега резултат измиривања девизних обавеза државе - и на домаћем и на међународном тржишту у укупном износу од 1,016 милијарди евра, а у амбијенту остварених добрих фискалних резултата у 2018. години. 

Одливи су остварени за измирење обавеза по основу девизних хартија од вредности на домаћем тржишту (73,7 милиона евра), нето раздужења по девизним кредитима (37,4 милиона евра), као и по основу доспећа доларске еврообвезнице (905,8 милиона евра), које је најављивано и за које су девизна средства обезбеђивана током године у највећој мери из динара, што је допринело смањењу јавног дуга и побољшању његове валутне структуре, наводе из НБС.

Одливи из девизних резерви реализовани су и по основу уобичајених активности банака у вези са девизном обавезном резервом и по другим основима укупно у нето износу од 48,4 милиона евра.

Ови нето одливи резерви у значајној мери су покривени повећањем девизних резерви по основу позитивних ефеката тржишних фактора и ефикасног управљања девизним резервама, затим по основу донација и осталим основима.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у децембру износио је 674,7 милиона евра и био је за 130,9 милиона евра већи него у претходном месецу. 

У 2018. години у међубанкарској трговини реализовано је укупно 6,95 милијарди евра.

Динар је у децембру номинално ојачао за 0,1 одсто у односу на евро, док је у 2018. години номинална апрецијација динара према евру износила 0,2 процента. 

Током децембра су на домаћем девизном тржишту били присутни прво депрецијацијски, а затим и апрецијацијски притисци, па је НБС, у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса интервенисала на међубанкарском девизном тржишту на обе стране (и куповином и продајом девиза) у истом укупном износу - по 30 милиона евра. 

Током прошле године, НБС је интервенисала нето куповином 1,58 милијарди евра, будући да је купила 1,835 милијарди, а продала 255 милиона евра, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести