Девизне резерве у мају 11,6 млрд евра, веће за 319 милиона

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају маја ове године 11,65 милијарди евра, што је за 319,6 милиона евра више у односу на април, и за чак 772,4 милиона евра више него на крају маја 2018. године.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 182 одсто и више од пет месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, саопштено је из НБС.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају маја су "тежиле" 9,70 милијарди евра, што је за 347 милиона евра више у односу на крај претходног месеца.

На повећање бруто девизних резерви НБС деловале су готово све категорије.

Нето приливи у девизне резерве у мају остварени су по основу активности НБС на међубанкарском девизном тржишту (139,5 милиона евра), као и ефикасног управљања девизним резервама и другим основима (184,5 милиона евра), и уз позитиван нето тржишни ефекат од 41,9 милиона евра, вишеструко су надмашили једину категорију која је деловала у смеру смањења девизних резерви - нето одлив по основу девизне обавезне резерве банака услед уобичајених активности банака (46,3 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у мају износио је 438,7 милиона евра и био је за 10,1 милион евра мањи него у претходном месецу.

У првих пет месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2.290,4 милиона евра.

Посматрано на нивоу месеца, вредност динара је готово непромењена у односу на евро, док је од почетка ове године забележена номинална апрецијација динара у односу на евро од 0,2 процента.

У условима нешто израженијих апрецијацијских притисака на девизном тржишту крајем маја, НБС је интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 110 милиона евра, у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса динара према евру.

Народна банка Србије је у мају, шести пут у 2019. години, организовала додатну своп аукцију, на којој је у првом краку на рок од две недеље од банака своп купила девизе - евре за динаре у износу од 87 милиона евра, чиме је банкама обезбедила динарску ликвидност у износу од 10,3 милијарди динара. Додатна аукција је организована како би се и на почетку новог обрачунског периода издвајања обавезне резерве банака наставило са одржањем релативне стабилности краткорочних тржишних каматних стопа, наводи се у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести