До јефтиније струје и гаса преко општина и градова

НОВИ САД: Већ неколико година најсиромашнији грађани Србије део потрошене електричне енергије или природног гаса могу користити бесплатно, а за то је потребно да стекну статус енергетски угроженог купца.
Struja, strujomer, osiguraći, brojilo  Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Да би неко то постао, потребно је испунити неколико услова, међу којима су и број чланова домаћинства и висина укупног месечног прихода, а они који стекну право на потрошњу дела енергената без плаћања, сваке године морају да обнављају  захтев јер повластице важе једну календарску годину. Захтеви се предају у локалним самоуправама, које и одређују да ли неко може стећи статус енергетски угроженог купца.

Рок за предају захтева истиче 25. јануара, а онима који то ураде на време, то јест данас и сутра, на кућне адресе поново ће стизати умањени рачуни. У Новом Саду се захтеви с потребном документацијом, потписаном изјавом, последњим рачуном за струју, који мора бити плаћен, те фото-копијом или очитаном личном картом, предају у Градској кући. Иначе, рок до 25. јануара важи за оне који обнављају статус енергетски угроженог купца, али се захтеви могу предати током целе године, односно од тренутка када неко стекне тај статус. Примаоци социјалне помоћи и дечјег додатка право на потрошњу дела енергената без плаћања остварују директно, без подношења захтева.

Прошле године у Војводини је статус енергетски угроженог купца и право на умањење рачуна за струју остварило око 15.500 потрошача, од тога у Новом Саду 1.699. На основу података ЈП „Електропривреда Србије”, прошле године је око 75.000 грађана месечно користило повластицу везану за умањење рачуна, а откако је на снази Уредба о енергетски угроженом купцу, број оних који су стекли тај статус није се много мењао и свакако је много мањи од оног који је помињан приликом доношења те уредбе, када се процењивало да ће се за њу пријавити и више од 300.000 домаћинстава. Ипак, до сада се није десило да се за ту повластицу, која се односи на бесплатну потрошњу дела енергената – струје или природног гаса – пријави више од 80.000 домаћинстава. Уз то, највише оних који су стекли статус енергетски угроженог купца користи олакшицу за плаћање струје јер се она користити сваког месеца, а за природни гас само током грејене сезоне, односно шест месеци. 


Из буџета 1,56 милијарда динара

Уредбу која одређује услове, начин и поступак стицања статуса енергетски угроженог купца, као и количину бесплатне енергије на коју они имају право донела је Влада Србије на предлог Министарства рударства и енергетике. Сваке године из буџета се издваја новац за ту намену те је за ову годину за социјално угрожене грађане планирано 1.560.000.000 динара, што је више него лане, када је било издвојено 1.320.000.000.


За стицање стутуса енергетски угроженог купца месечни приход једночланог домаћинства не сме премашити 14.571,74 динар, за домаћинства с два и три члана лимит је 21.216,14 динара, с четири и пет чланова 27.856,18, док је за домаћинство са шест и више чланова 35.030,72. Од броја чланова домаћинства зависи и број киловата које енергетски угрожени купци могу потрошити без плаћања. Једночлано домаћинство током целе године може трошити без плаћања 120 киловата месечно, она с два и три члана 160 киловата, с четири и пет чланова 200, а домаћинства са шест и више чланова 250.

Потребно је и да социјално угрожени грађани редовно плаћају своје рачуне, односно да немају дуговања, али и да не троше више киловата од прописаних лимита, чиме се обезбеђује да се део потрошених киловата не плаћа. Потрошња струје већа од оне која обезбеђује право на бесплатно трошење дела киловата повлачи за собом губљење статуса енергетски угроженог купца. Право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије може се остварити ако је месечна потрошња, у обрачунском периоду, сведеном на 30 дана, мања или једнака четворострукој количини електричне енергије на која енергетски угрожени купац има право.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести