До јуна јоше 10 електропуњача на Коридору 10

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је Међународни салон аутомобила и најавила да се размишља о субвенцијама за куповину електричних и хибридних возила, те да ће до 1. јуна на Коридору 10 бити постављено још 10 електропуњача. 
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug

Након што је обишла штандове Тојоте, Јагуара и Путева Србије, Михајловић је рекла да је до сада постављено пет електропуњача у Србији, те да ће Влада Србије наставити да развија мрежу електропуњача на ауто-путевима. 

Кренули смо помало стидљиво, са пет пуњача на Коридору 10, а до 1. јуна биће постављено још 10. Поред тога, Влада ће размотрити и субвенције за куповину хибридних и електричних аутомобила, рекла је Михајловић и истакла да нема ничег важније од заштите природе и подизања квалитета живота.

Михајловић је навела да у Србији тренутно има мање од 200 регистрованих електричних аутомобила и нешто више од 200 хибридних, у односу на око два и по милиона регистрованих возила. 

Сигурна сам да ће са свим што радимо у инфраструктури и ови показатељи бити све бољи, рекла је министарка и додала да су до пре две-три године главна тема биле рупе на путевима, те да се тада није много бавило оним што је будућност и што су нове технологије и да се то сада мења. 

Нагласила је да је неопходно да и инфраструктура на ауто-путевима буде као у свим развијеним земљама Европе, будући на велики број аутомобила који пролазе кроз Србију. 

Навела је да се очекује да ће ове године кроз Србију проћи 60 милиона аутомобила, што је за око 20 милиона више него пре четири године. 

Михајловић је на 54. Међународном салону аутомобила уруцила признање за ауто године 2019. који је по оцени жирија пежо 508. 

Уручила је и две специјалне награде - Тојоти за најпродаванији модел хибридног аутомобила и Фолксвагену за најпродаванији модел електричног аутомобила, у избору Асоцијације аутомобилских новинара Србије и Српске асоцијације увозника возила и делова.

Претходно је министарка обишла штанд Тојоте где су изложени хибридни аутомобили и штанд Јагура где је изложен европски аутомобил године - електрични „јагуар“.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести