До сада за подршку фискализацији исплаћене две милијарде динара

БЕОГРАД: За подршку новој фискализацији држава је до данас исплатила пореским обвезницима око две милијарде динара, рекао је помоћник директора Пореске управе Саша Дулић.
s
Фото: pixabay.com

За ТВ Танјуг он је објаснио да држава сваком пореском обвезнику даје по 100 евра за сваки од продајних објеката, плус 100 евра за сваку касу у том продајном објекту.

Пореским обвезницима који нису у систему ПДВ-а тај се износ увећава за 20 одсто.

"Субвенције се обезбеђују пријавом преко портала еПорези. После уношења података субвенција се исплаћује наредне недеље", рекао је он.

Дулић је оценио да је остало још три месеца до краја фискализације, те да је то довољно времена.

"Сваким даном све више обвезници улази у систем фискализације. Довољно је времена да се фискализације заврши до краја априла", рекао је он.

Новом фискализацијом држава добија бољу и ефикаснију Пореску управу, а порески обвезници преко нових уређаја добијају ефикаснији и јефтинији систем за будуће одржавање.

"И сами порески обвезници ће врло брзо, у току експлоатације, видети да им се овај нових систем више исплати", рекао је он.

Дулић је објаснио да је у овом тренутку 88 различитих елемената фискалних уређаја одобрено за коришћење, те да свако може како њему одговара да их искомбинује у систем.

"Фискални уређај може да буде најобичнији рачунар, лаптоп, таблет, телефон.... Не треба фискална каса у облику коме смо је до сада познавали.

Довољно да са списка одобрених 88 изаберете неки софтвер који одговора оперативном систему вашег рачунара, и узмете обичан штампач, и можете без проблема да издајете фискалне рачуне", објаснио је он.

Нови систем фискалних каса ће Пореској управи дати далеко више информација како би она могла да што ефикасније убира порезе.

"Сада ћемо имати све рачуне, са све наведеним артиклима у Пореској управи, и услугама исказаним на њима. Онда ћемо моћи да формирамо озбиљну базу података, а наша анализа ризика ће кроз напредну аналитичку платформу моћи да долази до потенцијалних кандидата за контролу", објаснио је он.

Принцип фискализације је да се сертификује правилно издавање рачуна, а не уређаји као код претходне фискализације из 2003. године.

"Нисмо технолошки ограничени. Важно је да уређај исправно издаје рачуне, а сваки рачун код издавања иде у пореску управу. У случају да нема интернета и везе, он се безбедно складишти на том уређају и чим се веза успостави стиже у Пореску", објаснио је он.

Новина је да ће на рачуну бити видан и кјуар код преко кога ће грађани телефоном моћи да провере да ли је исправан или фалсификат.

"Тако су и грађани укључени у контролу издавања фискалног рачуна", поручио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести