ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА РАДНИКЕ И ПОСЛОДАВЦЕ Странци ускоро ЛАКШЕ ДО БОРАВИШНЕ И РАДНЕ ДОЗВОЛЕ у Србији

БЕОГРАД: На седници Одбора за одбрану и унутрашње послове, подржано је усвајање предлога измена и допуна Закона о држављанству и Закона о странцима, које ће страним држављанима олакшати и убрзати процес добијања дозволе боравка и којима се смањује потребна папирологија.
radnici gradiliste gradjevinstvo susnjevic
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Предлоге измена закона, најпре је члановима Одбора образложио државни секретар у Министарству унутрашњих послова Жељко Бркић, а након тога, већином гласова Одбора предложено је Народној скупштини да прихвати Предлог закона о изменама и допунама Закона о странцима, у начелу и Предлог закона о изменама и допунама Закона о држављанству Србије.

Уколико Скупштина усвоји измене и допуне Закона о странцима, страним држављанима ће бити омогућено да и боравишну и радну дозволу добију у МУП-у.

На овај начин би процес аплицирања био поједностављен и радницима, али и послодавцима, којима ће бити омогућено да поднесу захтев за боравак и рад више страних држављана одједном.

Измене предвиђају да радна дозволе важи три године,  тренутно важи једну, као и да је странац са сталним боравиштем може добити после три године, а тренутно је пет.

Измене предвиђају и да визе за улазак у Србију буду издаване у електронском формату, а на тај начин ће се аплицирање олакшати онима који у Србију желе да дођу из земаља са којима Србија нема дипломатско-конзуларна представништва.

Измене Закона о држављанству олакшаће и упис у књигу држављана, јер предвиђају да страни држављанин може постати држављанин Србије после три године сталног боравка, док супружници држављана Србије који немају стално боравиште у Србији, држављанство могу добити након 10 година брака.

Седници Одбора председавао је заменик председник Одбора Александар Марковић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Томислав Јанковић, Горан Милић, Борко Пушкић, Јасмина Обрадовић, Драгана Миљанић, Владан Заграђанин, Милан Глушац, Биљана Пантић Пиља, Драган Марковић и Никола Драгићевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести