Договор о цени гаса велики резултат за енергетску стабилност

БЕОГРАД: Договор који су председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин постигли о цени и испоруци гаса, велики је резултат за безбедност Србије и привредни раст, поручила је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic1, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Она је поновила да цена гаса за домаћинства остаје непромењена.

Договор о цени гаса који су постигли председници Вучић и Путин велика је и врло важна вест. То није само питање добрих односа два председника и добрих политичких односа две државе, то је важно за енергетску стабилност и безбедност наше земље, поручила је Михајловић за РТС, саопштило Министарство.

Министарка је истакла да ће Србија имати довољно гаса и сигурно снабдевање, не само у наредних шест месеци.

То сигурно значи и да цене за домаћинства остају непромењене, а за привреду значи да остаје конкурентна и да можемо да очекујемо даљи раст, а то ће свакако допринети новим инвестицијама, додала је Михајловић.

Како је рекла, цена од 270 долара за 1.000 кубних метара је 3,6 пута нижа од тренутне цене на европским берзама и "то нема ниједна друга држава".

Михајловић је поновила да ће Србија радити на проширењу капацитета подземног складишта Банатски Двор и градити ново складиште гаса.

Ово је тренутак када треба да размишљамо о стратешким резервама гаса и да планирамо дугорочно, јер је сигурно да нас енергетске кризе очекују у наредним годинама и деценијама, с обзиром на раст потрошње, рекла је министарка.

Михајловић је нагласила да Србија има довољно потенцијала да са новим капацитетима буде енергетски довољна и да не мора да увози струју, али и навела да је потребно разговарати о нуклеарним електранама.

Србија мора да гради нове електроенергетске капацитете, јер 30 година нисмо изградили ниједан. У годинама и деценијама испред нас сигурно нас очекују још већа потражња и потрошња енергије и јасно је да морамо да градимо нове средње и велике хидроелектране, соларне и ветроелектране, поручила је Михајловић.

Како каже, разговараће се да ли ће то бити стандардне или модуларне електране са новим технологијама, или да ли постоји могућност да их градимо код нас или да учествујемо у изградњи у некој другој држави.

Додала је да ће цена за привреду бити ствар договора, али и да ће бити нижа од цене на европским берзама.

Разговараће компаније међусобно, односно ЕПС са привредним субјектима о цени, али суштина је да је држава обезбедила довољно енергије и енергената, што је први услов да привреда може да функционише и да будемо енергетски безбедни и стабилни, нагласила је Михајловић.

Председник Вучић након јучерашњег разговора у Сочију с руским председником, рекао је да је постигнут договор о гасу спас за Србију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести